Az igazi Vasember nem fél az olcsó üzemanyagtól

Elon Musk beszél
Elon Musk
Vágólapra másolva!
Az olcsó üzemanyagok miatt a benzines és a dízeles autók sokkal vonzóbbak, mint pár évvel ezelőtt, az elektromosautó-ipar egyértelműen meg fogja sínyleni az alacsony árakat, mondta Elon Musk. A milliárdos szerint az ő cége, a Tesla valamivel jobb helyzetben van, mint a versenytársai, mert széles termékpalettáján luxusautók is vannak, azokat pedig nem azért veszik az emberek, mert spórolni akarnak az üzemanyagon. A Tesla két-három év múlva tervezi megnyitni kínai gyárát.
Vágólapra másolva!

Az elektromosautó-piac összességében „egyértelműen meg fogja szenvedni az alacsony olajárakat. Ez közgazdasági szempontból teljesen logikus” – mondta Elon Musk milliárdos vállalkozó, a Tesla cég tulajdonosa (akiről a Marvel-filmek Vasemberét részben mintázták) a CNN-nek.

– tette hozzá.

Nem a spórolós kisember a célcsoport

Musk szerint a Tesla felsőkategóriás elektromos autói könnyebben átvészelhetik az alacsony olajárak hatásait, mint az alacsonyabb kategóriákban található, olcsóbb versenytársak. Musk nem fejtette ki, pontosan mire gondolt, de valószínűleg arra, hogy azok az emberek, akik luxus-Teslát vesznek, nem azért tesznek így, mert spórolni akarnak az üzemanyagon.

Elon Musk szerint a Teslát a felsőkategóriás autói miatt kevésbé érinti az alacsony olajár Forrás: Tim Rue/Bloomberg

Olcsók a fosszilis üzemanyagok

A nyersolaj ára évtizedes mélypontján van, ezért a benzin és a gázolaj is sokkal olcsóbb, mint 1-2 évvel ezelőtt. Az olcsó fosszilis üzemanyagok miatt az elektromos autók vonzereje csökken, míg a belső égésű motorral szerelt járműveké nő.

Az Egyesült Államokban a magas fogyasztású SUV-k és pickupok eladásai szárnyaltak 2015-ben.

Erős versenytársakat akar

Musk azt mondta, örülne neki, ha a Teslának erősebb versenytársai lennének, példaként a GM Chevrolet Boltját említette. „Ha a GM vagy bármely más cég vonzó elektromos autóval áll elő, az jó a világnak, és mi nagyon örülnénk neki” – mondta a milliárdos.

Musk erős versenytársakat akar a Teslának Forrás: AFP/Justin Sullivan

A Tesla Kínában fog gyártani

Musk szerint a kínai elektromosautó-ipar még csak most kezd szárnyra kapni, de jó irányba mozog. Peking felismerte, hogy az elektromos autók fontosak a jövő számára, különösen a légszennyezettség tekintetében világelső Kínában, a jogszabályi környezet egyre jobban előnyben részesíti a környezetkímélő járműveket.

A Tesla tulajdonosa szerint az új 3-as modellt idővel Kínában fogják gyártani,

mivel jelenleg a magas behozatali vám miatt nem eléggé piacképesek a cég autói az ázsiai országban, de erre csak 2-3 év múlva kerülhet sor.