Embereket visz az űrbe Elon Musk

kilövés spacex falcon
Vágólapra másolva!
A NASA hivatalosan is megrendelte első személyszállító űrutazását a SpaceX-től. Elon Musk cége 2017-ben küldhet asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra. Bár a Falcon 9 rakéta már egyszer csődött mondott, így mégis függetlenednének az oroszok drága Szojuzaitól.
Vágólapra másolva!

A NASA még tavaly írt ki pályázatot magáncégek számára, hogy kiszervezze az asztronauták szállítását - s egyben csökkentse függőségét az oroszok drága Szojuzaitól. Az amerikai űrsiklóprogram 2011-es leállítása után, az Orosz Űrügynökséggel kötött megállapodás még 2016 közepéig szól.

Így aztán a repülőgépgyártó Boeinggel, és a SpaceX-szel állapodott meg a NASA abban, hogy 6,8 milliárd dolláros költségvetéssel amerikai űrhajósokat reptessenek fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és vissza. Immár a dátum is hivatalos:

Elon Musk cége 2017-ben lőheti fel először a NASA asztronautáit.

A választott űrhajó a Boeing Starliner és Crew Dragon lesz, utóbbi a hírhedtté vált Falcon 9-es hordozórakétáján érheti el a világűrt, legfeljebb hét űrutazóval.

Nyáron felrobbant

A Falcon 9-et, ha máshonnan nem, a látványos felvételekről ismerheti az olvasó: a hordozórakéta nyáron felrobbant indítás után, amikor egy teherszállító űrhajót kellett volna eljuttatnia a Nemzetközi Űrállomásra.

A teljes rakomány - köztük a Microsoft HoloLens szemüvegei - megsemmisült.

A felrobbanó Falcon 9-es rakéta Forrás: Origo

Ez lett volna a hetedik SpaceX utánpótlás. Elon Musk cége még vizsgálja, mi okozhatta a balesetet. A NASA viszont éppen ezért csak akkor indítja el az első, emberekkel történő kilövést, ha garantálni tudják az űrhajósok biztonságát.