Most egy kislány forgathatja fel a piacokat

eső, esernyő
Vágólapra másolva!
Az El Niño néven ismert időjárási jelenség az elmúlt időszakban keményen odavágott a nyersanyagpiacoknak Ausztráliától Paraguayig. Amikor pedig idén kifut, valószínűleg a kishúga veszi át a szerepét.
Vágólapra másolva!

Amint idén elhalványul az El Niño hatása, az elemzők szerint komoly esély van rá, hogy beköszönt a La Niña, amely szintén jelentős hatással lehet a piacokra – írja a CNBC. A két időjárási jelenség közti különbség abban áll, hogy míg az El Niño magasabb tenger felszíni hőmérsékletet okoz a Csendes-óceánon, addig a La Niña éppen az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletet eredményez, és

pontosan ellentétes időjárási hatást vált ki,

mint testvére.

Vagyis miközben az El Niño rekord hőséget okoz Ausztráliában és decemberben az átlagnál melegebb időjárást vált ki például az Észak-Amerikában, addig a La Niña esőzést jelent Ausztrália környezetében és ezzel egy időben fokozza a hideget Észak-Amerikában.

A testvérek váltják egymást

A két időjárási jelenséget azért szokták „testvérpárként” emlegetni, mert az El Niño jelentése „kisfiú” vagy „kisded”, míg a La Niña „kislányt” jelent.

Jöhet az El Niño testvére. Forrás: AFP/Eitan Abramovich

A Société Générale elemzése szerint mintegy 89 százalék az esélye annak, hogy a mostani rekord El Niñót követően 12 hónapon belül kialakuljon a La Niña, de erre

akár három hónappal később is sor kerülhet.

Amennyiben a történelem valóban ismétli önmagát, akkor az amerikai állami előrejelzés szerint az El Niño május-júniusi elhalványulását követően még karácsony előtt beüthet a La Niña.

Hatás a piacokra

Az El Niño eredményeként a földgáz ára süllyedt, miközben a kakaó és a cukor árfolyama megugrott az északi féltekén beállt vártnál magasabb hőmérsékletnek és a Nyugat-Afrikában és Brazíliában jelentkező heves esőzéseknek köszönhetően.

Amennyiben pedig beköszönt a La Niña, az szintén zavarokat okozhat az árupiacokon. A száraz időjárás az Egyesült Államokban elsősorban a kukorica, a szójabab és a búza piacát veszélyeztetheti, míg az Argentínában és Brazíliában fellépő szárazság szintén a kukoricát és a szójababot befolyásolhatja – írják a Société Générale elemzői.

Ezzel párhuzamosan a fokozódó La Niña egész Ázsiában felnyomhatja az árakat olyan mezőgazdasági terményeknél, mint a cukor, a pálmaolaj vagy a rizs – tették hozzá az OCBC közgazdászai. Mivel azonban az Egyesült Államokban a La Niña idején

a szokásosnál hidegebb tél várható,

ezért a Société Générale a földgáz mellett teszi le a voksát a befektetők számára.

Mindemellett a kemény esőzések Ausztráliában a szénpiac egyes területeinek is odavághatnak, mivel fennáll a veszély, hogy a víz elönt egyes bányákat, ahogy az a 2010-11-es La Niña esetében is történt. Amellett, hogy ez újra bekövetkezhet, a megnövekedett csapadékmennyiség valószínűleg hatással lesz az ausztráliai szarvasmarhák és juhok állománypótlására is – teszik hozzá.