Spéder Zoltán kiszállt az FHB-ból, tulajdonost vált a Népszava

FHB bank
Vágólapra másolva!
Jól áll a költségvetés, nagyot ugrott az ipar, míg az infláció továbbra is 1 százalék alatt van a héten közölt makrogazdasági adatok szerint, ahogy a forint is erős. Spéder Zoltán kiszállt az FHB-ból, eladják a Népszavát, míg a Népszabadságnál továbbra sincs megállapodás, a lap cikkei a Fedél Nélkülben jelenhetnek majd meg. Drágultak az üzemanyagok, az üzletláncok új boltokat nyitnak, és bemutatták a budapesti olimpia látványterveit is. Jövőre már épül a Török Áramlat, egyre szegényebbek a világ milliárdosai, miközben a britek ismét bajban vannak a brexit miatt. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Kordában tartják a költségvetést

A kormány szeptember végén 271,6 milliárd forint többlettel zárt, így rendkívül alacsony szintre, 2,4 milliárd forintra csökkentette az államháztartás hiányát, ami másfél évtizedes rekordnak számít. A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint így már egyre biztosabb, hogy

az év végére kitűzött hiánycél az eredeti tervekhez képest kedvezőbben alakul,

a GDP 2 százalékáról annak 1,7 százalékára.

Jövőre 3 százalékkal nőhet a GDP

A GDP 2,2 százalékos idei és 3 százalékos jövő évi növekedését prognosztizálja legfrissebb előrejelzésében a Pénzügykutató a tavalyi 3,1 százalékos növekedés után.

Szeptemberben is 1 százalék alatt maradt az infláció

A fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal nőttek, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Augusztusban éves összehasonlításban még 0,1, az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkentek az árak. A KSH adatai szerint

január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek

az előző év azonos időszakához képest.

Nagyot ugrott augusztusban az ipar

Augusztusban az ipari termelés volumene 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami kéthavi csökkenés után tavaly március óta a legnagyobb növekedés. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,5 százalékkal nőtt, erősítette meg a múlt héten kiadott előzetes számokat második becslésében a KSH. A nemzetgazdasági tárca kiemelte, hogy az augusztusi növekedéssel így

az első nyolc hónapban 2,3 százalékos bővülést mértek az iparban.

Több mint egy éve nem volt ilyen erős a forint

Nagyon eredményes héten van túl a forint: múlt hétfő reggel 308,5 forintot ért egy euró, a forint árfolyama a folyamatos erősödés után végül valamivel a 304-es szint felett zárt az euróval szemben, amire 2015 májusa óta nem volt példa. Az elmúlt héten szintén hasonló szinteken kereskedtek a forinttal: egy euró 303 és 307 forint között mozgott a bankközi devizapiacon.

A háztartások kezében van az államadósság ötöde

A magyar államadósság ötöde a lakosság kezében van, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas arány, mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. Barcza György azt is mondta, szeretnék, ha ez még tovább emelkedne.

Idén 26 százalékra csökken a devizaadósság aránya

Az államadósságon belül év végére 26 százalékra mérséklődik a devizaadósság aránya, amely 2011 végén még 50 százalék felett volt, mondta Barcza György.

Lemondott Spéder Zoltán, és kiszállt az FHB-ból

Eladta az FHB Jelzálogbankban meglévő részesedését október 14-én a jelzálog-hitelintézet igazgatósági elnökének, Spéder Zoltánnak a többségi befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft., tette közzé az FHB Jelzálogbank a BÉT honlapján.

Spéder Zoltán Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Spéder Zoltán nemcsak eladta részesedését, de ugyanezen a napon le is mondott a társaságban betöltött tisztségéről.

Eladják a Népszavát

Hónapokig tartó tárgyalások után eladják a Népszava kiadási jogát a Marquard Mediának. A tulajdonosváltást egy csütörtöki értekezleten jelentették be a dolgozóknak.

Pecina: A most hangoskodók közül senki sem akarja a Népszabadságot

A Népszabadság az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, a példányszám drasztikusan csökkent, mivel

mondta Heinrich Pecina osztrák üzletember, a lapot is kiadó Mediaworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partnersnek a vezetője egy interjúban.

Kirúgások Simicska médiacégeinél, a 24 éves fiú a vezető

Már a 20 ezret sem éri el a Magyar Nemzet példányszáma, és csökkent a Hír TV nézettsége is. A súlyos beteg Simicska Lajos médiabirodalmát 24 éves fia, Ádám irányítja, a Ripost információi szerint "különösebb szakértelem nélkül, kézi vezérléssel". A lap úgy tudja, a tapasztaltabb munkatársak között "kezdettől fogva ellenszenvet váltott ki az apjához hasonlóan láncdohányos, méregdrága öltönyeiről és attraktív barátnőjéről" ismert fiú.

A nehézségek miatt átalakítják a birodalmat, a 24.hu szerint az sem elképzelhetetlen, hogy akár egyetlen szerkesztőség készíti majd a nyomtatott újságot, az online kiadást és a Hír TV internetes felületének tartalmát. Ez viszont azt jelentheti, hogy sok embert kirúghatnak. A 24.hu azt írja, hogy már távoznia kellett Jakab Viktornak, aki 2002 óta volt a Hírtv.hu és a Magyar Nemzet Online vezető szerkesztője. Úgy tudják, rajta kívül már négy embert kirúgtak az Mno.hu-tól is.

Drágultak az üzemanyagok

Pénteken 2 forinttal emelte a gázolaj árát a Mol, a benzin ára nem változott, szerdán azonban a gázolaj 5, míg a benzin ára 3 forinttal nőtt.

  • A gázolaj átlagára így 359-360 forintra, míg
  • a benziné 346-347 forintra nőtt a héten.
A benzin és a gázolaj árának alakulása Forrás: MTI

A legtöbb Quaestor-kötvényes már megkapta a kártalanítást

A Quaestor-kötvények miatt károsult befektetők már majdnem teljes egészében felvették a kifizetőhelyeken számukra elérhetővé tett összeget. Azok számára, akik kérelmüket a kárrendezési törvény által meghatározott jogvesztő határidőn belül nyújtották be, lezárult a kárrendezési folyamat, derült ki a Kárrendezési Alap tájékoztatójából.

A magyar fiatalok azt hiszik, sosem lesznek nyugdíjasok

A magyar fiatalok várható élettartamukat és nyugdíjba vonulásuk időpontját egyaránt 68,8 évre teszik, vagyis nem számítanak nyugdíjas évekre. Pedig a statisztikák szerint akár 20 évet is eltölthetnek majd nyugdíjban, ezért takarékoskodniuk kellene, hogy kiegészíthessék az állami ellátásukat.

Fejlesztenék a turizmust

Nagyon nem lenne szerencsés, ha Budapestet kizárólag a gyorsan fejlődő buli- és romkocsmaturizmusa alapján tartanák számon az utazással foglalkozó szakemberek, mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az Origónak adott interjújában. Szerinte a Balaton és környéke nyáron jól teljesített, de az évnek van még másik kilenc hónapja, amikor szintén érdemes lenne a legnagyobb magyar tó mellé elutazni.

Hiába a plázastop, új üzletek akkor is nyílnak

A III. kerületben nyitja meg új üzletét a Penny Market. Ez a német multinak már a 207. magyarországi üzlete. Legutóbb a Praktikernek nyílt új áruháza, de a Spar, a Lidl és az Aldi is több boltot nyitott az idén.

A taxisok miatt kellett a minipénztárgép

Novembertől érhető el a hordozható Cashcube Mini pénztárgép. A Nemzetgazdasági Minisztérium 50 ezer forint támogatást ad azoknak, akik határidőre megvásárolják.

Elárulta a Mol, mit tervez a következő 15 évben

A Mol-csoport igazgatósága jóváhagyta a vállalat új hosszú távú stratégiáját. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató biztos benne, hogy a következő 15 évben is megőrzik vezető szerepüket a régióban.

Bemutatták a budapesti olimpia látványterveit

Látványterveken mutatta be a pályázatért felelős cég a tervezett 2024-es budapesti olimpiának a főváros történelmi nevezetességeihez megálmodott versenyhelyszíneit.

A budapesti olimpia egyik látványterve - maratoni futók érnek célba a Hősök terén Forrás: Facebook / Budapest 2024 / Brick Visual

A Budapest 2024 közleményében azt írta, hogy a Budapest műemléki környezetébe, a turisztikai látványosságként is számon tartott épített örökségbe illeszkedő létesítmények ideiglenesek lennének, így megvalósításuk olcsóbb az állandó csarnokokhoz képest, és fenntarthatósági problémát sem okoznak.

Beszakadt a font

Több keddi lapban megjelent Nagy-Britanniában, hogy mi vár a brit gazdaságra, ha az ország kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás nélkül hagyja ott az Európai Uniót. A kiszivárogtatás nagyon megütötte a brit fizetőeszközt: kedd dél körül a brit repülőtereken működő pénzváltók közül 17 adatait átlagolva kiderült, hogy

1 fontért már nem adtak egy eurót,

hanem csak 99 eurócentet.

Az EU-nak vagy politikai krízis vagy lehetőség a brexit

Nagy-Britannia kilépése Németország további erősödéséhez vezet az EU-n belül, véli David Criekemans, az Antwerpeni Egyetem és a Genfi Geopolitikai Kutatóintézet professzora, aki szerint a brexit választás elé állítja a 27 tagállamot: kialakítanak-e egy közös védelmi politikát, amelyet a britek korábban nem támogattak.

Egyre szegényebbek a világ milliárdosai

Zsugorodott tavaly a világ milliárdosainak vagyona, noha

Ázsia minden harmadik nap szül egy új milliárdost,

derült ki a svájci UBS bank és a PwC tanácsadó cég tanulmányából. A felmérés szerint a milliárdosok száma 50 fővel, 1397-re emelkedett, de összesített vagyonuk 300 milliárd dollárral 5,1 ezer milliárd dollárra csökkent.

Cukoradót kaphatnak az üdítők

Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja a kormányoknak, hogy vessenek ki legalább 20 százalékos különadót a cukortartalmú italokra az elhízás és az általa okozott betegségek megelőzésére. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség szerint viszont az élelmiszerek adójának emelésével nem lehet javítani a népegészségügyi mutatókon, csak társadalmi összefogással.

Tízévnyi magyar GDP-vel tartoznak az amerikai diákhitelesek

Az Egyesült Államokban komoly gondokat okoz a diákhitelek visszafizetése, ugyanis jelenleg 44 millió amerikainak van ilyen jellegű hiteltartozása, összesen több mint 1300 milliárd dollárnyi értékben. Ez majdnem tízévnyi magyar GDP-nek felel meg. Ezzel szemben Magyarországon „mindössze” 90 milliárd forintnyi diákhitellel tartoznak a fiatalok.

Egy átlagos magyar diákhitelesnek több mint 800 ezer forintos adóssága van.

Jövőre már épül a Török Áramlat

Jövőre kezdődik a Török Áramlat gázvezeték építése, és a tervek szerint a munkával 2019-ben végeznek is, jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.