Másfélmilliárdot költenek a fehérebb automatákra

italautomata coca cola
Vágólapra másolva!
A kormány összességében 1,5 milliárd forintot fordít az étel-, illetve italautomata piacon tevékenykedő vállalkozók támogatására. Az állami hozzájárulást „egyablakos" rendszerben, a megfelelő adóhatósági felügyeletet biztosító eszköz megvásárláskor, illetve az adatkapcsolatot biztosító előfizetéssel és szervizeléssel együtt vehetik igénybe.az érintettek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A cél az illegális szereplők, illetve az áfacsalók kiszűrése, amit a gyakorlatban az automata lelkének is nevezett, automata felügyeleti egység biztosít.

Ezzel az eszközzel kizárható a bevétel eltitkolása,

hiszen az automaták értékesítési adatai online jutnak el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV-hoz).

A kormány által meghatározott másfél milliárd forintos támogatás várhatóan az automata felügyeleti egység beszerzési költségeit teljes mértékben fedezi majd.

Három az egyben

A vállalkozó a tervek szerint a felügyeleti szolgáltatóval szerződik majd, amellyel a gyakorlatban egy „három az egyben" szolgáltatást kötnek. Hiszen

nemcsak az automata felügyeleti egység megvételét, hanem annak az automatába történő beszerelést és folyamatos működtetést is biztosítania kell a szolgáltatónak.

Az adóhivatali adatszolgáltatásra kiépített adatkapcsolat a minisztérium szerint egyben a vállalkozó hatékonyságát is javíthatja, ha - a két fél megállapodása alapján - a felügyeleti szolgáltató például készpénzmentes fizetési megoldást, vagy logisztikai támogatást is nyújt az üzemeltető számára.

Minden automatát be kell jelenteni

Már a 2015-ös regisztráció is jelentősen fehérítette a szektort. Az idehaza működő étel- és italautomaták majd 20 százalékát (nagyságrendileg 5 ezret) még tavaly leszereltek az üzemeltetők. A

NAV ellenőrzési szakterülete szerint a gépek jelentős része a közterhek megfizetése nélkül üzemelt,

a készülékek pedig épp azért tűntek el, mert minden automatát be kellett jelenteni az adóhivatalhoz.

Az új eszközt a meglévő automata vezérlőpaneljéhez elvállaszthatatlan módon kell beépíteni Forrás: AFP/Jewel Samad

A regisztráció után a második lépés az automaták felügyeleti egységgel történő ellátása, amely egy hatóságilag vizsgált és engedélyezett műszaki berendezés. Ezt - a trükközések elkerülése és kizárása érdekében - a már meglévő automata berendezések vezérlőpaneljéhez elválaszthatatlanul kapcsolódó módon kell beépíteni. Ezzel a lépéssel a kormány megvédi a szektor tisztességes vállalkozóit a bevételeltitkolást üzletvitelszerűen alkalmazó adócsalóktól.