Befellegzett a munkahelyi étkezdéknek

kínai büfé, gyorsétterem, gyorsétkezde, hurka, kolbász, higiénia, élelmiszerbiztonság, ellenőrzés
Vágólapra másolva!
Kimaradt az áfacsökkentésből a munkahelyi vendéglátás, aminek a jövőben lehetnek következményei: sok étkezde bezárhat – hívta fel a figyelmet a blokkk.com.
Vágólapra másolva!

A munkahelyi étkezdék száma lényegesen nem változott bő fél évtized alatt: míg 2011-ben 5604, tavaly év végé 5475 működött az országban. Ez azonban várhatóan változni fog miután

a munkahelyi vendéglátás kimarad az áfakulcs csökkentéséből, így versenyképessége gyengülni fog a jövőben.

Az áfakulcs csökkentésre vonatkozó döntés nyomán az adóhatóság ki is adta az állásfoglalását a vendéglátóhelyek besorolásáról, hiszen nem minden esetben lehet automatikusan érvényesíteni az alacsonyabb adót. A legfontosabb feltétel, hogy a vendéglátás szolgáltatás jellege két irányban is érvényesüljön:

az ételek, italok helyben készítése mellett a felszolgálás is része a követelményeknek, asztal és szék mellett.

Az önkiszolgáló éttermek kedvezményezettek lehetnek azonban akkor, ha ugyan felszolgálást nem kap a vendég, de le lehet ülni egy asztalhoz és helyben elfogyasztani a megvásárolt elemózsiát. Így nem lehet kisebb áfakulcsot elszámolni a büfékben, pecsenyézőkben, lángossütőkben, ott, ahol nincs lehetőség helyben, asztaloknál ülve fogyasztani.

Hol étkeznek majd azok, akik eddig munkahelyi étkezdébe jártak? Fotó: Tuba Zoltán [origo]

E feltételrendszerben a munkahelyi vendéglátósnak annyi választási lehetősége marad, hogy áttörve a falakat nyitott vendéglátóhellyé sorolhatná át az étkezőhelyet (tehát bárki beteheti a lábát, ha vendéglőzni akar, nem csak az ott dolgozók). Ennek persze sok munkahelyi étkezdében fizikai akadályai vannak, de ha megvalósítható is, akkor is marad a bérleti díj kérdése. Megmarad-e a kedvezmény, ha máshonnan is betérhetnek az étkezdébe? Erre a blokkk.com írása szerint kicsi az esély, hisz a cégek többségénél felehetően éppen a minimálbér emelés terheit számolgatják. Ebből eredően pedig joggal lehet arra számítani, hogy

sok munkahelyi étkezde bezár a jövőben.