Katasztrófába fulladhat a brit kármentés

Mark Carney Bank of England BOE jegybank
Governor of the Bank of England Mark Carney speaks during an Inflation Report press conference at the Bank of England in London on August 6, 2015. The Bank of England has voted to leave its main interest rate at a record-low 0.50 percent in the face of zero inflation, it said today. AFP PHOTO / Anthony Devlin
Vágólapra másolva!
Növelte az egyenlőtlenséget a brit jegybank válság utáni monetáris politikája, és erősítette a vagyoni különbségeket a fiatalok és az idősek között – írja friss jelentésében a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet. Mindeközben a Bank of England lépései az eszközárakat is veszélyesen feltornászták.
Vágólapra másolva!

Az alacsony kamatkörnyezet és a Bank of England (BoE) által bevezetett eszközvásárlási program (mennyiségi lazítás, QE) azzal juttatott extra vagyonokat a leggazdagabbaknak, hogy felpumpálta a részvényárfolyamokat, valamint támogatta az ingatlanárak felfutását – idézi a The Guardian az S&P jelentését.

Bank of England, London Forrás: AFP

Az anyag megállapítja, hogy 2008-ban a brit háztartások leggazdagabb 10 százaléka a nettó pénzügyi eszközök mintegy 56 százalékát birtokolta. Ezzel szemben

ez az arány 2014-re már 65 százalékra emelkedett.

Mindez azt a kérdést is felveti, hogy a jegybankok gazdaságélénkítő politikái vajon milyen mértékben tudták széles körben javítani az adott gazdaságok körülményeit. Ráadásul Nagy-Britanniában a kormányzati beavatkozások nélkül (például az ingatlanpiacon) csak még rosszabb lenne a helyzet – teszi hozzá az elemzés.

A BoE politikáját már eddig is érték olyan kritikák, melyek szerint

a gazdagokat részesítette előnyben a szegényekkel szemben.

A Sheffield Political Economy Research Institute (Speri) például 2014-ben úgy számolt, hogy a QE program 600 milliárd fonttal emelte meg a pénzügyi eszközök értékét az Egyesült Királyságban.

Duzzadó vagyonok

Ennek következtében a leggazdagabb brit családok vagyona 128 ezer és 322 ezer font között bővült a megelőző 5 évben. Ebből az átlagos dolgozók nem sokat éreztek, tekintve, hogy az átlagkeresetek 2008 és 2013 között 7,9 százalékkal csökkentek.

Mellélőtt a jegybank? (Mark Carney, a BoE kormányzója) Forrás: AFP/Dominic Lipinski

Az S&P azt is hozzáteszi, hogy noha a BoE politikája nem az egyedüli oka a növekvő egyenlőtlenségnek, az egyik legfontosabb tényezőnek számít. Miközben ugyanis az olyan monetáris intézkedések, mint a QE segítették a gazdaság talpra állását, és visszaállították a bizalmat, nem szándékos következményként

fokozták a vagyoni egyenlőtlenségeket

gazdagok és szegények között – hangsúlyozta Tatiana Lysenko, az S&P vezető közgazdásza.

Ezzel együtt az Egyesült Királyságban továbbra is az egyik legnagyobb az egyenlőtlenség az OECD-államok között. Rosszabb itt a helyzet, mint például Franciaországban, Németországban vagy az észak-európai államokban. Csupán az Egyesült Államok, Spanyolország, Olaszország és Japán szenved nagyobb egyenlőtlenségtől.

Az ingatlanspirál

Mindazonáltal a teljes vagyoni kép egy fokkal jobb a briteknél, mivel az ingatlantulajdonok megugrásával a vagyonok szélesebb körben jutottak el a középső és alacsonyabb jövedelmi csoportokhoz. Ezt támasztja alá, hogy az országban a leggazdagabb 10 százalék az összvagyon felét tudhatja magáénak, míg Németországban ez az arány 60 százalék.

Forrás: AFP/Oli Scarff

A QE program keretében egyébként a brit jegybank 375 milliárd fontért vásárolt állampapírokat a bankszektortól, azt remélve, hogy ezzel ösztönzi a közvetlen befektetéseket a produktív területeken. Ezzel szemben

a pénz jelentős részét részvényekbe és ingatlanokba fektették.

Bár a jelentés szerint az ingatlanárak a következő évtizedekben valószínűleg csökkenni fognak, a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek kitartóan fennmaradnak majd. A fiatal közepes és alacsony jövedelmű háztartások ugyanis egyre nagyobb mértékben kényszerülnek lakást bérelni a magasa ingatlanárak mellett. Ezzel pedig a jövedelmük tekintélyes részét lakbérre fordítják majd, miközben nem tudnak félretenni saját otthonra. Ez a folyamat pedig tovább szélesíti majd a szakadékot a vagyoni csoportok között.