Közel a kiskereskedelmi apokalipszis

Walmart Wal-Mart
MIAMI, FL - AUGUST 18: A Walmart store is seen on August 18, 2015 in Miami, Florida. Walmart announced today that earnings fell in the second quarter due to currency fluctuations and the retailer's investment in employee wages and training. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Vezető kiskereskedelmi üzletláncok zárják be nagy számban boltjaikat az Egyesült Államokban, miközben a vásárlók arról számolnak be, hogy a meglévő boltokban is sok helyen üresek a polcok. A belső fogyasztásra épülő amerikai gazdaságban eljöhet 2016-ban a kiskereskedelmi végítélet.
Vágólapra másolva!

Ahogy a gazdasági aktivitás lassul, és az internetes kiskereskedők egyre nagyobb piaci részesedést szereznek maguknak, a hagyományos kiskereskedelmi szereplők arra kényszerülnek, hogy csökkentsék a veszteségeiket – írja a zerohedge egy blogbejegyzés alapján. Ez különösen igaz az olyan területeken, ahol a lakosok az alsóbb jövedelmi osztályokhoz tartoznak.

Országszerte vannak olyan elszegényedett városközpontok, ahol nem ritka, hogy

teljes bevásárlóközpontok váltak elhagyatottá.

A becslések szerint nagyjából egymilliárd négyzetméternyi üzlethelyiség áll üresen az USA-ban, és ez a szám csak tovább nőhet, ahogy a kiskereskedelmi apokalipszis felgyorsul.

Forrás: Reuters

Jóllehet minden ünnepi szezon után érkeznek hírek arról, hogy egyes szereplők boltokat zárnak be, de idén a helyzet különösen rossz. Íme, néhány olyan nagyvállalat, amely már bejelentette a leépítéseket:

  • A Wal-Mart 269 üzletet zár be, ebből az USA-ban 154-et.
  • A K-Mart több mint kéttucat üzletét zárja be a következő néhány hónapban.
  • A J.C. Penney folyamatosan fokozatosan zár majd be 47 boltot, miután 2015-ben ugyanezt tette már 40 üzletével.
  • A Macy’s úgy döntött, hogy 36 üzletében kell lehúznia a rolót, és elbocsát nagyjából 2 500 alkalmazottat.
  • A The Gap éppen egy benne van egy 175 észak-amerikai bolt bezárást magában foglaló folyamatban.
  • Az Aeropostale 84 üzletét zárja be szerte Amerikában.
  • A Finish Line úgy döntött, 150 boltját csukja be a következő néhány évben.
  • A Sears már eddig is nagyjából 600 üzletét zárta be, de a fennmaradókban továbbra is meredeken esik az értékesítés.

Ráadásul ez csupán egy része a történetnek. A vásárlók ugyanis országszerte találkozhatnak azzal, hogy még a legnagyobbak polcain is

riasztóan alacsonyak a készletszintek.

Noha úgy tűnhet, hogy mindez csupán az amerikai gazdaság elszigetelt, belső problémája, de amennyiben a fenti tendencia folytatódik, úgy akár komolyabb hatások is várhatók. Különösen azért, mert az USA GDP-jének tekintélyes és döntő részét a hazai fogyasztás adja, melynek bizonyosan nem tesz jót a kiskereskedelmi láncok elbocsátási hulláma, kiemelten az alacsony jövedelműek körében.

Az is látható továbbá, hogy miközben az exportok globális léptékben is zuhannak, az USA belföldi áruszállításai is erőteljesen estek. Ezek együtt pedig egyáltalán nem arra utalnak, hogy az Egyesült Államok gazdasága kicsattanna az egészségtől.