Kifordult önmagából a kötvénypiac

stop állj veszély kockázat ötlet tipp befektetés megtakarítás pénzügyek
Vágólapra másolva!
A kötvénybefektetők ma nagyobb kockázatot vállalnak, mint valaha. Részben a jegybankok élénkítő programjai miatt ugyanis egészen extrém világ jelent meg az adósságpiacon, ami soha nem látott új helyzeteket és veszélyeket jelent a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Mintegy 7,8 ezermilliárd dollárnyi állampapír hozama süllyedt eddig negatív tartományba, ahogy fokozódnak az aggodalmak a globális növekedéssel kapcsolatban. A jegybankok politikája fokozza a helyzetet, mivel a példátlan mértékű adósságfelvásárlás felszívta a kínálatot, alig hagyva mozgásteret a potenciális vásárlóknak – írja a Bloomberg. A helyzet különleges voltát mutatja, hogy csupán kevesebb mint 3 billiárd dollár értékű papír forog 2 százalékos hozam felett.

Mivel a kereslet nem igazán mutat csökkenést,

a befektetők ma akkor is nagyot buknak, ha a hozamok csupán minimálisan emelkednek

a jelenlegi mélypontokról. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy fél százalékpontos emelkedés 1,6 ezermilliárd dolláros veszteséget jelentene a globális kötvénypiacon – derül ki a Bank of America számításaiból. Csak ebben az évben az állampapírok tartásának kockázata 2010 óta nem látott mértékben emelkedett.

Soha nem látott kockázatok mutatkoznak a kötvénypiacon Forrás: REUTERS/Ralph Orlowski

Az, hogy a befektetők még ilyen környezetben is veszik a kötvényeket, a globális gazdasággal kapcsolatos aggodalmak fokozódására utal. Ezt erősíti, hogy ebben a hónapban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy világméretű stagnálás veszélyére figyelmeztetett, és az idei globális növekedési előrejelzését 3,2 százalékra csökkentette a januárban becsült 3,4 százalékról.

Jegybanki torzítások

A félelmek és az agresszív jegybanki élénkítő programok (alacsony kamatok és eszközvásárlás) a Bank of Japan és az Európai Központi Bank részéről egyre mélyebbre nyomják a hozamokat. A BofA Merrill Lynch Global Broad Market Index 48 ezermilliárdnyi kötvényt tömörítő mutatójában például az átlaghozam 1,29 százalékig rekordmélységbe süllyedt ebben a hónapban. Pénteken ez a szám 1,37 százalék volt.

További veszélyforrásként értelmezhető az a szám, amely azt mutatja, hogy a kamatok emelkedésével mekkora árváltozás valószínűsíthető a globális kötvénypiacon, ugyanis ez áprilisban rekordszintre emelkedett. Ennek értelmében minden egy százalékpontnyi emelkedés a hozamokban 6,84 százalékos árcsökkenést jelent.

Veszélyes utakon járnak a befektetők Forrás: 123rf.com

Ráadásul úgy tűnik,

a kötvénypiaci befektetők alulbecsülik a hozamemelkedések lehetőségét.

Míg a Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan két szigorítást várnak idén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől, addig a kereskedőknek csupán 60 százaléka valószínűsít egyáltalán egyetlen kamatemelést 2016-ban.

Extrém állapotok

Miközben a kötvénytartás kockázatai már egy ideje emelkednek, az idei első negyedévben az elmúlt több mint öt évben nem tapasztalt mértékben ugrottak meg. Ennek egyik vezető oka, hogy megnőtt a kereslet az igazán hosszú lejáratú papírok iránt – ami egyébként áldás a kibocsátó országok számára. Franciaország például áprilisban egy új 50 éves értékpapírt bocsátott ki (először 2010 óta), míg Írországban márciusban adtak el első alkalommal

évszázados lejáratú kötvényt.

A múlt héten pedig Argentína gond nélkül tudta értékesíteni papírjait – amelyek között 30 éves lejáratú is volt –, noha először bocsátott ki államkötvényt a 2001-es 95 milliárd dolláros bedőlését követően. Mindez annak tudható be, hogy ezek az értékpapírok lehetővé teszik a magasabb hozamokat, jóllehet történeti távlatban még így is alacsony szinteket mutatnak. Írországban például 2,35 százalékos hozammal bocsátották ki 100 millió euró értékben a 2116-ban lejáró kötvényeket. Ez a hozam pedig megközelíti a csupán 2011-ben kínált német 10 éves állampapír hozamát.