A világ a dollár mellett áll

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Bár a dollár jövője igencsak vitatott kérdésnek látszik az elemzők és a kereskedők között, az amerikai fizetőeszköz pénteken a délelőtti kereskedésben többhetes csúcsokon tudta magát tartani, ahogy az amerikai jegybank felől támogató hangok érkeztek. Mindeközben akad olyan szakértő is, aki szerint több globális tényező is a dollár további erősödését támogatja
Vágólapra másolva!

Az amerikai dollár a péntek reggeli órákban tartani tudta a nagyjából 7 hetes csúcsot a vezető devizákkal szemben, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jövő havi kamatemelésével kapcsolatos várakozások fokozódtak.

A japán jennel szemben a zöldhasú 0,24 százalékot erősödött, és a 110,21-es szint alig marad el a 110,37-es három és fél hetes magasságtól.

Léphet a Fed

Komoly támogatást jelentett ugyanis a dollárnak, hogy a szerdán nyilvánosságra hozott áprilisi Fed kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint a döntéshozók úgy látják,

júniusban helyénvaló lehet a szigorítás,

amennyiben ezt a növekedési, munkanélküliségi és inflációs adatok is megtámogatják.

Ráadásul a New York-i Fed elnöke, William Dudley csütörtökön közölte, az amerikai gazdaság elég erős lehet a júniusi vagy júliusi kamatemeléshez – írja az Investing.com.

Mindezzel együtt bár az euró erősödött némileg a dollárral szemben, az 1,1218-as árfolyam még nem áll messze a 1,1180-as csütörtöki hét hetes mélységtől.

A US Dollar Index alakulása január közepe óta Forrás: Investing.com

A dollár index pedig (amely a zöldhasú erejét méri hat kiemelt devizával szemben egy kereskedelmileg súlyozott kosárban) 95,34-es szintet is elérte, alig maradva el a szintén hét hetes csütörtöki, 95,51-es magasságtól.

Nyitva az út

Mindeközben a MarketWatch elemzője, Kirk Spano összegyűjtött néhány olyan okot, amely szerinte a dollár további erődösét támasztja alá a közeljövőben.

Az első pont Nagy-Britannia jövője a júniusi, EU-tagságról szóló népszavazás után. Az elemző szerint ugyanis a referendumhoz vezető út is erősíteni fogja a dollárt, azonban ha a britek a kilépésre szavaznak, úgy

az amerikai fizetőeszköz jelentősen izmosodhat.

Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A másik pont szintén Európára vonatkozik, csak a déli területekre. Bár a legfontosabb kérdés ma Görögország sorsa, az olasz és a spanyol bankok szintén bajban vannak. Az adósságoktól sújtott déli államok problémáját pedig – véli Spano – csak a gyengébb euróval lehetne megoldani, ami szintén a dollárt erősítené.

A harmadik tényező Kína lehet, amennyiben a vezetés leértékeli a jüant. Ezt támasztaná alá a lassuló gazdasági növekedés, illetve az, hogy az ország adóssága durván megduplázódott a válság óta.

Szintén a dollárt erősítheti a japán gazdaságpolitika sikertelensége, noha az elmúlt időben sokkal inkább a jen töretlen ereje volt a téma.