Nem egyszerű a brexit utáni költözködés

brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás
A monitor displays news at the Euronext Stock Exchange in Amsterdam, on June 24, 2016 after the result of Britain's in-out referendum on EU membership, as Britain voted to leave the European Union. Disbelief and shock hit financial trading rooms on June 24 as Britain voted to leave the European Union in a decision that sparked upheaval across international markets. The pound collapsed to a 31-year low and there was pandemonium on currency, equity and oil markets fuelling a wave of global uncertainty. / AFP PHOTO / ANP / Koen van Weel / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Ahogy Nagy-Britannia a következő néhány évben felkészül az EU elhagyására, egyes cégek úgy gondolhatják, hogy megéri nekik, ha máshová költöznek. Mindazonáltal egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol tárt karokkal várják majd őket.
Vágólapra másolva!

Számos ország nem biztos, hogy rajong az ötletért, hogy hatalmas és komplex vállalatokat vegyen át – idézi a CNBC Ian Huntert, a Linklaters jogi cég felvásárlásokra és összeolvadásokra szakosodott jogászát. A kérdés azonban nem most merült föl először, mivel a közgazdászok és a maradásért kampányolók már a szavazás előtt felvetették, vezető európai bankok tehetik át a székhelyüket Londonból Dublinba, Frankfurtba vagy Luxemburgba, amennyiben a szigetország elhagyja az Uniót.

A két legnagyobb brit bank, az HSBC és a Barclays már jelezte, maradnak Londonban. Ezzel együtt a szavazást megelőzően a hírek arról szóltak, hogy a brexit esetén a Barclays

mintegy ezer álláshelyet tenne át Párizsba.

Hunter szerint Dublin, Frankfurt és Amszterdam lehetnek a leginkább vonzó célpontok a költöző cégek számára. Ezen országokban ugyanis a jól képzett, angolul kiválóan beszélő munkaerő mellett kedvező adózási környezet is várja a vállalatokat és a magánszemélyeket egyaránt.

Megindulhatnak a brit cégek Forrás: AFP/Odd Andersen

Noha ez eddig nem volt túlságosan népszerű a társaságok körében, most Hunter úgy látja, egyre több cég igyekezhet határokon átívelő összeolvadásokkal biztosítani a helyzetét az európai közös piacon. Felerősödhetnek a félelmek ugyanis azzal kapcsolatban, hogy más uniós országban is probléma merülhet fel az EU-ba vetett bizalommal, ami akár további kilépésekhez is vezethet.

Ezzel párhuzamosan az HSBC vezető brit közgazdásza, Simon Wells jelezte, Nagy-Britannia és az EU közti első tárgyalássorozat egy „gyors" két év alatt lefolyhat. Noha a szakértő optimista azzal kapcsolatban, hogy a szigetország elkerüli a recessziót, figyelmeztetett,

bizonyosan nehéz negyedévek állnak Nagy-Britannia előtt.

A második negyedéves brit növekedési adatok első becslése szerint a gazdaság negyedéves alapon a vártnál nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal bővült. Mindazonáltal ez a szám csupán egy hetet fed le a brexit szavazás utáni időszakból. Úgy tűnik, a gazdaság a legjobb esetben is stagnálásig fog lassulni az év második felében – tette hozzá Wells.