December második felében és január első napjaiban 64 százalékkal nőtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsősorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibővítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelő új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

Felkavarták az amúgy is élénk ingatlanpiacot a lakásépítést ösztönző új kormányzati intézkedések. A kormány december közepén jelentette be, hogy 27 százalékról 5 százalékra mérsékli a lakásépítés áfáját, emellett a családok otthonteremtési kedvezménye a korábbinál kedvezőbb feltételeket kínál elsősorban a három gyerekes és a három gyereket vállaló családoknak. 

A csok alapján a feltételeknek megfelelő családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, és további 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitelt kaphatnak. 

December 14-től január 6-ig 64 százalékkal megnőtt a magánszemélyek által feladott hirdetések száma az ingatlan.com-on. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a növekedés elsősorban az új támogatásokkal magyarázható. 

A legtöbben a jelenlegi lakásukat adnák el," és az új lakástámogatási rendszer által kínált lehetőségekkel igyekeznek majd új lakást vásárolni. Szintén a felfokozott várakozásokra utal, hogy december 14-től január 6-ig az ingatlan.com-on 30 százalékkal több keresés történt az új lakóingatlanokra az előző év azonos időszakhoz képest. 

Ráadásul január első hetében - amikor már ismertek voltak a támogatási rendszer részletei - 44 százalékkal nőtt a keresések száma éves összevetésben. “Mindez azt jelzi, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a csok feltételeinek megfelelő új ingatlanok iránt”- mondta Balogh László. 

A vidékiek jobban járnak

Budapesten az átlagos négyzetméterár 535 ezer forint volt, ami azt jelenti, hogy legalább 32,1 millió forintért hirdetik ezeket a lakásokat.Az ország más városaiban jóval alacsonyabb az árszint. Az árakat nézve a második Székesfehérvár, ott a szóban forgó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 380 ezer forint. Vagyis a városban átlagosan 22,8 millió kell egy új, 60 négyzetméteres lakáshoz. Debrecenben a 345 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, már 20,7 millió forintért lehet lakást venni. 

Budapesten egy új lakás ára 32 millió forintról indulForrás: Origo

Kecskeméten 328 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, így egy új építésű 60 négyzetméteres lakást átlagosan 19,7 millióért lehet megvásárolni.

Győrben 307 ezer forint, Pécsett pedig 287 ezer forint az átlagos négyzetméterár a szóban forgó lakásoknál, így előbbi városban 18,4 millió, Pécsett pedig 17,2 millió forinttól indulnak a csoknak megfelelő új lakóingatlanok. 

"A három gyermeket vállaló fővárosi házaspároknak a csok mellett mindenképp szüksége lesz önerőre az első lakásuk megvásárlásához, de a vidéken élő családok akár enélkül is új otthonhoz juthatnak” – mondta Balogh László.

Szakemberek szerint a lakásépítési kedvet ösztönző kormányzati lépések felpörgethetik a piacot, és megfelelő alapot teremthetnek ahhoz, hogy a jelenlegi kevesebb, mint 10 ezerrel szemben 30-40 ezer új lakás épüljön évente. A szakma szerint ez a szint szükséges a magyar ingatlanpiac egészséges működéséhez.