Csekély az esélye a jegybanki cél teljesülésének

2016.01.13. 22:14

Londoni pénzügyi elemzők szerint 2015. decemberében megközelíthette az 1 százalékot az éves összevetésű infláció Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön teszi közzé a múlt havi számokat.

A citybeli elemzői konszenzus szerint a fogyasztói árindex decemberben 0,9 százalékkal haladhatta meg az egy évvel korábbit. Novemberben 0,5 százalékos, októberben 0,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon. Szeptemberben pedig még negatív volt az éves inflációs ráta, akkor 0,4 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztói árindex, mint 2014 szeptemberében.

Múlik a rezsicsökkentés hatása

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a három közép-európai EU-gazdaságban (Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban) egyaránt a belépő bázishatások gyakoroltak felhajtóerőt az éves összevetésű decemberi inflációra, tekintettel a 2014 végén tapasztalt erőteljes dezinflációs folyamatokra, amelyekben az élelmiszerárak akkori csökkenésének, Magyarország esetében pedig emellett a közműdíj-csökkentéseknek is meghatározó része volt.

Lengyelországban és Magyarországon a helyi fizetőeszközök gyengesége is gyorsíthatta a tizenkét havi összevetésben számolt decemberi inflációt, de csak marginális mértékben.

Az olajáresés mégelőttünk van

A ház londoni elemzői azzal számolnak, hogy az olajárak újbóli meredek csökkenése csak a januári inflációs adatokban jelenik meg először. Ha az olajárak a jelenlegi nyomott szinten maradnak, az az idei első negyedév végén egy időre vissza is fordíthatja az infláció gyorsulási folyamatát, késleltetve az inflációs ráták visszatérését a jegybanki célszintekre - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői.

Nem lesz kamatvágás

A ház szerint ez alátámasztja mindhárom térségi gazdaság jegybankjának enyhe monetáris alapállását, és valamelyes lefelé ható kockázattal terheli a Goldman Sachs jelenleg érvényes előrejelzését, amely szerint a térségi jegybankok egyike sem hajt végre további kamatcsökkentést 2016-ban.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni részlegének elemzői alapesetben szintén nem valószínűsítik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1,35 százalékos irányadó kamatának módosítását az idén. A cég elemzői szerint azonban az esetleges újabb negatív növekedési és/vagy inflációs meglepetések utat nyithatnak az MNB monetáris politikájának további enyhítése felé, különös tekintettel a magyar jegybank enyhe alapállására.

Befolyásolhatja a Brent

A Bank of America-Merrill Lynch 2,1 százalékos átlagos magyarországi inflációt vár 2016-ra. Erre az előrejelzésére azonban 0,3 százalékpontnyi lefelé ható kockázatot lát abban az esetben, ha a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta idei átlagos árfolyama 45 dollár lesz, vagyis a cég alapeseti előrejelzésében szereplő 50 dollárnál 5 dollárral alacsonyabb.

Ha a Brent hordónkénti átlagos árfolyama 2016 egészében a 35 dollár alatti jelenlegi szinteken marad, akkor az éves összevetésű magyarországi inflációs ráta az idei harmadik negyedévben 1 százalék környékére csökkenhet. A ház szerint az olajárak meredek zuhanása miatt egyre valószínűtlenebb, hogy teljesülnek az inflációs célok a belátható előrejelzési távlatban.

Lesz olajáremelkedés, csak késik

Más nagy londoni házak egyre lejjebb viszik rövid távú olajár-előrejelzéseiket, még azok is, amelyek a következő évekre egyébként a nyersolaj világpiaci árfolyamának valamelyes erősödését várják. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakelemzői felülvizsgált új prognózisukban közölték: alapeseti előrejelzésük továbbra is az, hogy a Brent hordója 2017-ben 60 dollárra, 2020-ig pedig 70 dollárra drágul. A ház ugyanakkor a 2016 végére szóló árfolyam-előrejelzését az eddigi 55 dollárról 45 dollárra csökkentette, elsősorban a Kőolajexportáló Országok Szervezetét (OPEC) jellemző belső zűrzavar, valamint a kínai gazdaságot övező bizonytalanságok miatt.

Ebben az évtizedben már nem lesz 100 dolláros olajár

A Capital Economics londoni elemzői valószínűtlennek nevezték, hogy a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára az évtized hátralévő részében visszaemelkedik az elmúlt évekre jellemző 100 dollár körüli szintekre. A ház szerint nehéznek bizonyulhat még az 50 dollár feletti átlag tartása is az évtized második felében. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felülvizsgált előrejelzése szerint a Brent hordónkénti átlagára 2016 első negyedében mindössze 35 dollár lesz.

Egy százalék alatti inflációt várnak

A ház decemberre - a londoni konszenzussal összhangban - 0,9 százalékos éves inflációt vár Magyarországon, 2016 végére azonban most már csak 2,1 százalékos tizenkét havi magyar inflációval számol a korábbi prognózisaiban szereplő 2,3 százalék helyett. A JP Morgan elemzői hangsúlyozták, hogy ha az olajárak a jelenlegi szinten megrekednek, vagy még lejjebb mennek, akkor az előrejelzésükben foglaltnál is alacsonyabb lesz az idén a magyarországi infláció.

A JP Morgan londoni elemzői abban az esetben látnak lehetőséget az MNB-alapkamat csökkentésére, ha az infláció további negatív meglepetéseket okoz a jegybanknak, és ha a magyar gazdaság növekedési üteme is elmarad a várakozástól. Ilyen körülmények közepette a JP Morgan 1,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot sem tart lehetetlennek az idei évre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK