A brókereknek csak a biztonságos eszközök kellenek

tőzsde részvény DAX pánik veszély
A trader sits in front of screens showing the German DAX index in Frankfurt am Main on November 1, 2011 at the German Stock Exchange. Germany's blue-chip DAX 30 stocks index sank more than 5.0 percent in midday trade amid turmoil set off by the shock announcement of a Greek referendum on last week's EU debt rescue package. AFP PHOTO / FRANK RUMPENHORST GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Az ázsiai tőzsdék folytatták, amit az európai és az amerikai tőzsdék elkezdtek: mélyrepülésben voltak. A befektetőket a világgazdasági növekedés hiánya és a bankszektor állapota aggasztja, csak nagyon biztonságosnak ítélt eszközöket vesznek. A német és a brit statisztikai hivatalok ipari és külkereskedelmi adatokat közölnek, Amerikából a kiskereskedelem teljesítményére vonatkozó számok várhatóak. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai tőzsdék enyhén szólva gyengén kezdtek február 9-én, kedden (a kínai újév miatt több tőzsdén nincs kereskedés). A keleti indexek követték a hétfőn nyugaton elkezdődött trendet,

a befektetők igyekeztek megszabadulni a kockázatosabb eszközöktől,

a világgazdaság növekedése és a bankszektor állapota miatti aggodalmak miatt.

A japán Nikkei index mélyrepülésben kezdte a napot, a hétfői záráshoz képest több mint 5 százalékos mínuszban, magyar idő szerint reggel 6 körül 16 116 ponton állt. A Hang Seng index nyitás után nagyot esett, de később emelkedni tudott, 19 280 pont körül ingadozott. A Shanghai kompozit index ingadozva kezdett, némi emelkedés után nagyot esett, 2763 ponton állt. A Sensex index hétfőhöz képest szűk egyszázalékos mínusszal, a nyitás utáni enyhe emelkedéssel 24 056 ponton állt.

Ipar Németországból

Kedden a német statisztikai hivatal adatokkal fogja elhalmozni az érdeklődő közönséget. Nyilvánosságra hozzák, hogyan teljesített a német ipar 2015 decemberében novemberhez és 2014 decemberéhez képest. Novemberben az ipar 0,2 százalékkal nőtt októberhez képest, az elemzők decemberre 0,5 százalékos növekedést várnak. Novemberben az ipar nem nőtt 2014 novemberéhez képest, decemberre az elemzők 0,5 százalékos növekedést várnak az egy évvel korábbi szinthez képest.

Külkereskedelem Németországból

Nyilvánosságra hozzák a decemberi külkereskedelmi egyenleget. Novemberben 23 milliárd eurónyival több termék és szolgáltatás áramlott be a német gazdaságba, mint amennyi onnan ki.

A német statisztikai hivatal azt is közzéteszi, mekkora volt decemberben az export, az import és a kettő egyenlege.

Az import novemberben 3,4 százalékkal csökkent októberhez képest, az elemzők most 1 százalékos növekedést várnak. Az export novemberben 1,2 százalékkal csökkent októberhez képest, decemberre az elemzők 0,7 százalékos növekedést várnak. Novemberben a német gazdaság 20,8 milliárd eurónyi termékkel és szolgáltatással többet exportált, mint amennyit importált; az elemzők szerint a decemberi egyenleg kerek 20 milliárd euró lesz.

Külkereskedelem az Egyesült Királyságból

Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala szintén a külkereskedelmi egyenlegre vonatkozó decemberi számokat közöl. A teljes külkereskedelmi egyenleg novemberben mínusz 4,14 milliárd font volt, vagyis az Egyesült Királyság ennyivel többet importált annál, amennyit exportált. A javak külkereskedelmének egyenlege mínusz 11,8 milliárd font volt novemberben, az elemzők decemberre mínusz 11,5 milliárd fontot várnak.

Az unión kívüli brit külkereskedelem egyenlege mínusz 3,7 milliárd font volt októberben,

decemberre az elemzők mínusz 3 milliárd fontot várnak.

Kiskereskedelem Amerikából

Az Egyesült Államokban a Redbook kutatóintézet nyilvánosságra hozza a Redbook indexet, ami a kiskereskedelmi forgalom változását méri. Az index előző értéke legutóbb havi alapon mínusz 1,4 százalék volt, éves alapon plusz 1 százalék.

Magyarországon nem várható fontosabb adatközlés.

Pánikhangulat a tőzsdéken

Az amerikai és az európai részvények mélyrepülésben voltak hétfőn (az európai részvények másfél éves mélypontjukon jártak). A befektetőket a világgazdasági növekedés (pontosabban annak hiánya) és a bankszektor állapota aggasztotta, valamint a kínai devizatartalék apadása és a jó amerikai munkaerőpiaci adatok, amik miatt ismét valószínűbbé vált, hogy a Fed emelni fogja az alapkamatot.

A negatív hangulathoz a nyersolaj ára is hozzájárult,

éles zuhanás után 30 dollár alá is benézett, aztán visszakúszott valamivel 30 dollár fölé.

Így zártak a főbb amerikai indexek:

  • Dow Jones: 16 027 pont, -1,1 százalék,
  • Nasdaq: 4 284 pont, -1,81 százalék,
  • S&P 500: 1 853 pont, -1,44 százalék.

És így a fontosabb európai indexek:

  • FTSE 100: 5 689 pont, -2,72 százalék,
  • DAX: 8 979 pont, -3,31 százalék,
  • CAC 40: 4 066 pont, -3,21 százalék,
  • FTSE MIB: 16 441 pont, -4,69 százalék,
  • IBEX 35: 8 122 pont, -4,44 százalék.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX délelőtt 10 után gyakorlatilag folyamatosan gyengült, végül 1,6 százalékos eséssel 23 262 ponton zárt.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.