2,9 százalékkal nőtt a gazdaság 2015-ben

Vágólapra másolva!
Az utolsó negyedév egészen jó sikerült.
Vágólapra másolva!

Magyarország bruttó hazai terméke a tavalyi utolsó negyedévben 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult – a KSH jelentése szerint.

A jóval a várakozások felett teljesítő gazdaság legfőbb hajtóereje lehetett az uniós források lehívásának utolsó nagy rohama. A 2007–2013-as időszakra vonatkozó pénzeket tavaly év végéig lehetett lehívni utoljára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatója szerint is az év végén gyorsultak az uniós kifizetések, a tartósan alacsony olajárak több csatornán keresztül is erősítették a belső kereslet élénkülését, és kiválóan teljesített az ipar és az export is.

A piaci szolgáltatások közül kiemelkedik a turizmus teljesítménye, hiszen tavaly 5,4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma – írják.

Minden várakozást felülmúlt

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy messze meghaladta az elemzői várakozásokat a magyar GDP tavalyi utolsó negyedéves 3,2 százalékos növekedése, amivel az éves bővülés 2,9 százalékos lett 2015-ben, ami 2007-óta a második legmagasabb érték a 2014-es 3,7 százalék után.

A CIB Bank elemzői szintén a vártnál jobb negyedik negyedéves eredményt emelték ki, ami jelentősen meghaladta a 2,5-2,6 százalékos piaci konszenzust. Az eltéréshez több gazdasági ágazat vártnál jobb teljesítménye is hozzájárulhatott – írták.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint is a vártnál jelentősen jobb GDP-adat érkezett. Hozzátette: idén további lassulásra számítanak, várakozásuk szerint 2,2 százalékkal nőhet a magyar GDP, aminek a gerincét a háztartások fogyasztása adhatja.

Az építőipar is beindult

Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene 8,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A termelés mindkét építményfőcsoportban emelkedett: az épületek építése 3,8, az egyéb építményeké 13,6%-kal. Az év egészében az építőipari termelés 3,0%-kal bővült 2014-hez képest, az építőipar termelői árai átlagosan 2,5%-kal magasabbak voltak a 2014. évieknél.