Ötből négy kisvállalkozás semmit nem tud a forrásokról

pénzérme, forint,
Ötforintos érmék a verőgép gyűjtőtálcáján a Pénzverő Zrt.-ben. Az öt-, a tíz-, és a húszforintosok verésével kezdetét vette az új, Magyarország feliratú pénzérmék készítése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában. A régi, "Magyar Köztársaság" feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, azokat csak a kopásuk függvényében vonják ki a forgalomból.
Vágólapra másolva!
Az uniós forrásokra aspiráló mikrovállalkozások 56 százaléka már beépítette üzleti tervébe a megpályázandó uniós forrásokat, 34 százalékuk csak készül erre. A kisvállalkozásoknál táborában 51 százalék azok aránya, akik egyelőre nem számolnak a támogatással – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kutatásából.
Vágólapra másolva!

A Garantiqa szakértői szerint mind a pályázati források, mind a garanciakonstrukciókkal kombinált hitelkonstrukcióknak köszönhetően számottevően növekedhet a mikro- és kisvállalkozások hozzájárulása a GDP-hez idén.

Már előre számolnak vele

A forrásokkal is tervező magyar mikro- és kisvállalkozások egymástól eltérően készülnek a pályázatok eredményére.

A mikrovállalkozások 56 százaléka üzleti tervében már számol a pályázatokon elérhető forrásokkal,

34 százalékuk azonban csak tervezi ezt a lépést. Az uniós pénzekre apelláló kisvállalkozások 35 százaléka számol előre a megpályázandó forrásokkal, többségük – 51 százalékuk – azonban még nem számol ezekkel az összegekkel, de az üzleti tervbe be fogják építeni – derül ki az MFB csoportba tartozó társaság kutatásából.

Csak minden második tudja

A felmérésből kiderül az is, hogy a pályázni készülő mikrovállalkozások 20 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 28 százaléka konkrét információval rendelkezik a megpályázható forrásokról, pályázatokról. A mikrovállalkozások körében 47 százalékos, a kisvállalkozásoknál pedig 48 százalékos azok aránya, akik már tudnak részleteket a pályázatokról. A Garantiqa kutatása szerint a mikrovállalkozások 32 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 20 százaléka semmit nem tud a pályázatokról.