Gyengülhet az euró a brüsszeli merényletek miatt

dollár USD euró EUR pénz deviza valuta
A one euro coin is pictured on one US dollar notes on March 13, 2015 in Godewaersvelde, Northern France. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Több szektor részvényei is csökkenhetnek a brüsszeli merényletek hatására, de ez elemzők szerint nem lesz tartós a negatív trend a tőzsdéken. A fogyasztói bizalmat nehezebb lesz azonban helyreállítani, ez a piacokon a kevésbé kockázatos értékpapíroknak, például államkötvényeknek kedvezhet.
Vágólapra másolva!

Rövid távú lesz csak a részvények esése, amit a brüsszeli terrortámadások okoztak, vélik a CNBC által megkérdezett piaci szakértők. Az Euro Stoxx 600 utazási és szabadidős cégek részvényeit összesítő indexe kedden 1,9 százalékot esett, ezzel a leggyengébben teljesítő szektor volt. A Ryanair részvényei például 2,2, az Air France-é 4, az IAG-részvények 2,5 százalékkal estek.

Eshet az euró

Bob Parker, a svájci Credit Suisse elemzőcég szakértője szerint szintén

csökkenhet az euró árfolyama, a befektetők közül sokan dollárba menekíthetik a vagyonukat.

Kisebb profitra számíthatnak azok is, akik európai államkötvényekbe fektettek, pedig ezek hozama már most is rendkívül alacsony.

Parker elmondása szerint a tőzsdén jellemzőek a hirtelen értékvesztések terrortámadások után, ezek azonban általában nem tartósak. Ami viszont

hosszabb távon is csökkenhet, az a fogyasztói bizalom.

„Ha Európában romlik a biztonság - márpedig most úgy tűnik, hogy fog -, akkor a fogyasztói hangulat is romlani fog” – mondta. Hozzátette: pedig az utóbbi hónapokban már javulni látszott a fogyasztói bizalom, egy rossz hír azonban visszafordíthatja ezt a folyamatot.

Mérsékeltebb kockázatvállalás

Stephen Jones, a Kames Capital vezérigazgatója szintén azt mondta, a támadások hatással lesznek a fogyasztói bizalomra. Szerinte viszont éppen az államkötvények felé indul majd el egyfajta menekülés, hiszen a bizonytalanabb hangulatban a biztonságosabb értékpapírok lesznek vonzóbbak.

„A hosszabb távú hatás ugyanakkor kevésbé kiszámítható. Nyilvánvalóan jellemző a fogyasztói bizalom csökkenése, és

Lemondják az utakat

A turizmusra a terrorcselekményeknek általában komoly hatásuk van. A novemberi párizsi merényletek utáni napokban például 21 százalékkal többen mondták le a repülésüket, mint az előző hónapban, míg a foglalások száma 27 százalékkal csökkent.

Ugyanebben az időszakban a szektorban működő társaságok tőzsdei teljesítményét jól tükröző Stoxx600 Travel & Leisure Index 1,3 százalékkal esett november 13-án (a merényletek napján). Másnap azonban ismét növekedésnek indult, egy nap alatt 2,5 százalékot nőtt, végül a novembert 1,4 százalék plusszal fejezte be.