Az ukrán pénzügyi felügyelet ellenőrzi, valóban vannak-e offshore vállalatai Petro Porosenko elnöknek - jelentette be Roman Naszirov, a felügyelet elnöke keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Naszirov közölte, hogy erre ő maga adott utasítást a magánszemélyek ellenőrzésével foglalkozó osztálynak, további részletekbe azonban nem bocsátkozott. Az ukrán államfő neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán.

Az ukrán korrupcióellenes iroda hétfőn még azt közölte, hogy nem vizsgálja Porosenko befektetéseit, mert az államfőre nem terjed ki hatásköre, a főügyészség pedig azt mondta, hogy "nem lát bűncselekményt" az ő tevékenységében.

Vak bizalmi szerződést kötöttek

Közben Porosenko egyik pénzügyi tanácsadója elmondta, hogy az úgynevezett "vak bizalmi" szerződést a Roshen édesipari vállalat irányításáról csak idén január 14-én kötötte meg a 2014 júniusa óta hivatalban lévő elnök. Makar Paszenyuk, az ICU befektetési vállalat ügyvezető igazgatója újságíróknak elmondta, hogy a szerződés egyik aláíró fele Porosenkónak a brit Virgin-szigeteken bejegyzett cége volt, a Prime Asset Partners Limited. A vállalatot az ukrán elnök 2014 augusztusában jegyeztette be a Mossack Fonseca ügyvédi irodával. A cégnek a kiszivárgott iratok alapján Porosenko az egyetlen tulajdonosa. Állítólag arra a célra hozta létre, hogy azon keresztül értékesítse a Roshen vállalatot. 

Jogászok magyarázata szerint a "vak bizalmi" megállapodás azt jelenti, hogy az államfő tulajdonosként átadta a vállalat irányításának jogát olyannak, akiben megbízik, és a továbbiakban semmiféle beleszólása nincs a cégnél hozott döntésekbe.    

Timosenko is érintett

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál kedden arról adott hírt, hogy a panamai dokumentumok között nyilvánosságra került egy házkutatási parancs is, amelyet a brit Virgin-szigetek hatóságai rendeltek el a Mossack Fonseca ottani irodáiban még 1998-ban a Bassington Ltd. nevű cég és Julija Timosenko, valamint Pavlo Lazarenko miatt. A panamai ügyvédi irodánál olyan iratokat kerestek, amelyek bizonyítanák, hogy a két ukrán politikus törvénytelen pénzügyi tranzakciókat hajtott végre a Bassington vállalaton keresztül.

Lazarenko 1996 májusától 1997 júliusáig Ukrajna miniszterelnöke volt Leonyid Kucsma elnöksége alatt. 1999-ben őrizetbe vették az Egyesült Államokban, ahol szabadságvesztésre ítélték zsarolás, pénzmosás és csalás vádjával. 2009-ben töltötte le büntetését, de továbbra is az Egyesült Államokban tartózkodik.

Timosenko, aki jelenleg a Haza (Batykivscsina) parlamenti párt vezetője, Viktor Juscsenko elnöksége alatt kétszer - 2005-ben, majd 2007-2010 között - kormányfő volt, az 1990-es évek második felében pedig az Ukrán Egyesített Energiarendszereket vezette, ami miatt a "gáz hercegnőjeként" is emlegették.

A pártelnök képviselője a hírportál megkeresésére tagadta, hogy Timosenkónak bármi kapcsolata lett volna a Bassington Ltd-vel, és azt is, hogy valaha "illegális pénzt" továbbított volna Lazarenkónak vagy a vele kapcsolatban álló cégeknek.