Vészjelzés a kereskedelmi központból

Singapore Szingapúr
Tandem bicyclists ride their vehicle as the Singapore city skyline is seen shrouded in haze on October 9, 2015. An umbrella group of local and foreign banks in smog-hit Singapore has urged members to make "sustainable development" part of their lending requirements, stepping up pressure on companies linked to land-clearing fires in Indonesia. AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN
Vágólapra másolva!
A világgazdaság egyik fontos barométereként szolgáló Szingapúr továbbra is borús képet fest napjaink globális állapotáról. Most az ázsiai kereskedelmi központ exportja szakadt be jelentősen.
Vágólapra másolva!

Amellett, hogy Szingapúr első negyedéves gazdasági növekedése is kiábrándító volt, az ország exportja iránti kereslet is jelentősen beszakadt. Mindez pedig igen negatív jelzéssel bír a világgazdaság egészére nézve – írja a Business Insider.

Az ország nem olajból származó exportja (NODX) 15,6 százalékkal esett a márciusban záruló 12 hónapban, ezzel pedig az egyébként is gyenge, mínusz 13,2 százalékos várakozást is sikerült alulmúlnia – derül ki az International Enterprise (IE) adataiból.

Ez az éves zsugorodás

a legrosszabb volt 2013 februárja óta,

és messze elmaradt a februárban mért 2,0 százalékos éves emelkedéstől.

A célállomásokat nézve kiderül, hogy az Európai Unióba irányuló NODX 39,1 százalékkal esett, miközben a Kínába és az Egyesült Államokba távozó kivitel 14,0, illetve 6,2 százalékkal csökkent. Ráadásul az ország exportjának egyik kulcsfontosságú eleme, az elektronikai cikkek kivitele is 9,1 százalékkal szakadt éves alapon márciusban, ami éles fordulat a 0,7 százalékos februári bővüléshez képest.

Forrás: AFP/Roslan Rahman

Ezzel együtt a nem elektronikai NODX 18 százalékos esést szenvedett el, szintén jelentősen szakadva a februári éves 2,6 százalékos emelkedés után. A zuhanást a hajókkal kapcsolatos cikkek (mínusz 99,6 százalék), a gyógyszeripari kivitel (mínusz 30,9 százalék), valamint a petrolkémiai export (mínusz 16,4 százalék) vezették.

A havi, szezonálisan korrigált bázist nézzük, akkor a NODX 0,2 százalékkal bővült, ami viszont javulásnak számít a februári 4,2 százalékos zsugorodáshoz viszonyítva,

de jóval alulmúlja a 2,3 százalékos várakozást.

Mindez azért jelentős, mert, noha az adat igencsak volatilis, a szingapúri export éves alapon az elmúlt négyből már a harmadik hónapban csökkent. Mivel pedig egy globális kereskedelmi központról van szó, így a tartós exportgyengülés a globális kereslet gyengeségét is jelezheti. Ez pedig alátámasztaná azokat a félelmeket, hogy idén a globális növekedés alulmúlhatja a korábbi előrejelzéseket.