A kkv-k többsége tud róla, hogy utánajárhatna az olcsóbb energiaforrásnak, mégsem teszi meg. Pedig elég sokat spórolhatnának a cégek a közműszámláikon, ha megversenyeztetnék az energiaszolgáltatókat. Ráadásul ez nem jár pluszkiadással. Ennek ellenére a kis- és középvállalatok 72 százaléka még sosem kért be árajánlatot energiakereskedőtől annak érdekében, hogy csökkentse villamosenergia- és földgázszámláit.

Közel 1300 kis- és közepes méretű vállalkozás bevonásával készített felmérést a Tarifa24. Az első online energiabróker adatai szerint a megkérdezettek 44 százaléka nem számít érdemi díjváltozásra, míg 25 százalékuk díjemelkedéssel kalkulál. Eközben a tavaly bekövetkező olajárzuhanást követve a valóságban a szabadpiacon szerződő cégek a következő éves időszakra a földgáz esetében 33, míg a villamosenergia-számlájukon 19 százalékos átlagos megtakarítást tudtak elérni.

A legtöbb cég díjemelkedéssel kalkulálForrás: MTI/Soós Lajos

A felmérés szerint a cégek kétharmada tisztában van vele, hogy az energiakereskedők versenyeztetésével csökkentheti közműszámláit, és ugyanilyen mértékben tájékozott arról is, hogy a kereskedőváltás nem jár anyagi kiadással. Ennek ismeretében különösen furcsának tűnhet, hogy 72 százaléknyian mégsem tettek lépéseket ebben az ügyben.

Tóth Zoltán, az Energymarket24 Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez azért lehet így, mert a kkv-kat jellemzően nem tekintik célcsoportnak az ajánlatokat összegyűjtő energiabróker-cégek. Általában a nagyokra lőnek. „A bonyolultnak tűnő szakkifejezések és az adminisztráció sok céget kivárásra késztetett az elmúlt években. Ez azonban gyökeresen változhat most, amikor az eddig megkötött szerződések adatai szerint a villamosenergia díjának ötöde, míg a földgázszámlának a harmada is megspórolható” – mondja az igazgató.

Nem tudja, hogy jól járna

Mivel a hazai szabályozás alapján az energiaellátási szerződések legnagyobb részét egy évre kötik, a szabadpiaci energiaárak mindig fél-egy évvel követik a világpiaci árak alakulását. A következő évre új szerződést kötők tehát éppen ebben az időszakban profitálhatnak majd a tavalyi világpiaci olajárzuhanás hatásából. Ez a tény azonban, úgy tűnik, alig ismert a hazai kkv-k körében. A megkérdezetteknek ugyanis mindössze 12 százaléka számít a következő egy év során 5 százaléknál nagyobb mértékű díjcsökkenésre, miközben 25 százaléknyian díjemelkedéssel kalkulálnak.

A Tarifa24 várakozása szerint a földgázpiacon az érintettek negyede, míg a villamosenergia-piacon mintegy 40 százaléknyian is új szerződést köthetnek. Ehhez – igaz, különböző feltételekkel – a felmérésben részt vevő cégek 67 százaléka venné igénybe energiabróker segítségét.

Az energiakereskedőkkel szemben óvatossággal találkozhattunk: a megkérdezettek 46 százaléka csak abban az esetben kötne szolgáltatói szerződést az energiabróker kalkulációja szerint legkedvezőbb árat kínáló szereplővel, ha annak korábban már találkozott a nevével. „Ez az óvatosság akkor is méltányolható tudatosságot mutat, ha figyelembe vesszük, hogy a gáz- és áramellátás biztonságára az állam vállal garanciát” – teszi hozzá a Tarifa24 szakértője.