Százmilliárdokat fizettek tavaly a magyar cégekért

2016.06.01. 13:37

2010 és 2015 között becslések szerint mintegy 9,1 milliárd dollár összértékben, azaz több mint 2500 milliárd forintért több mint 600 nyilvános tranzakciót bonyolítottak le Magyarországon a vállalati összeolvadások és felvásárlások piacán, derült ki az EY tanácsadó cég szerdán ismertetett elemzéséből. Évről évre nő a cégfelvásárlások száma, és a szakértők az idei évben is a trend folytatását várják.

Az összeolvadások és felvásárlások (M&A) hazai piacának elmúlt hatéves aktivitását összefoglaló EY-elemzés szerint 2012 óta folyamatos a növekedés, és bíznak benne, hogy 2016-ban is folytatódik ez a trend.

A 2015-ös adat már magasabb, mint a 2011-es, és a mostani darabszámok már a válság előtti éveket idézik, mondta Dezse Margaret, az EY tranzakciós üzletágának vezető partnere.

A magyar tranzakciós piac alakulásaForrás: EY

Az elemzés készítésénél többek között a nyilvános részvénykibocsátásokkal (IPO) és az állami felvásárlásokkal nem számoltak, ahogy a 15 százalék alatti tranzakciókat sem vették figyelembe. Szintén hangsúlyozták, hogy nem minden tranzakciónál nyilvános az ár, sőt, van, ahol eleve a tranzakció sem publikus.

Mindenesetre becslésükből az derült ki, hogy 2015-ben 1,5 milliárd dollár (körülbelül 420 milliárd forint) értékben 130 tranzakciót bonyolítottak le Magyarországon.

Nő a tranzakciók száma

2010 óta – a 2012-es visszaesést kivéve – folyamatos a tranzakciók számának növekedése, derült ki az elemzésből. Arányaiban nézve tavaly több mint negyedével nőttek a felvásárlások.

Nagy Ferenc, az EY szakértője elmondta, hogy az esetek kisebb részében hozzák nyilvánosságra a tranzakciók értékét. Mint mondta, adataik becsült számok, de a magyar piacról elmondható, hogy értéküket nézve a tranzakciók több mint 90 százaléka 100 millió dollár alatti, és a tranzakciók több mint 80 százaléka 0 és 5 millió dollár közé tehető.

100 millió dollár felett csak néhány tranzakció volt” – mondta a szakértő. A 100 millió dolláros, azaz körülbelül 28 milliárd forintos határ felett is volt néhány tranzakció az elmúlt hat évben.

A legnagyobb vállalati összeolvadások és felvásárlások 2010 óta:

  1. a Borsodchem Zrt. kínai Wanhua-csoport általi felvásárlása (2011) – 930 millió dollár (mai árfolyamon 260 milliárd forint)
  2. a Mol által felvásárolt Eni benzinkúthálózat Csehországban, Szlovákiában és Romániában (2015) – több mint 600 millió dollár (több mint 168 milliárd forint)
  3. a Richter svájci beruházása, a PregLem megszerzése (2010) – 442 millió dollár (124 milliárd forint)

„A nemzetközi trendekhez hasonlóan a magyar piacon is kezdenek megjelenni azok a tranzakciók, ahol egy cég tulajdonosa, többek között utódlási kérdések miatt, vagy felismerve a saját növekedési korlátait, úgy dönt, hogy eladja a vállalatot, és visszavonul” – mondta Bányai András, az EY M&A-menedzsere. Szerinte ilyenkor nagyon fontos, hogy gondosan előkészítsék az eladást, hogy a lehető legnagyobb értéket kapja a tulajdonos.

Egyre több a vállalati felvásárlásForrás: Dreamstime

Magyarországon leginkább stratégiai, iparági vevők vannak többségben, a tranzakciók közel 60 százalékában a célvállalat és a vevő is magyar cég.

A külföldi vevők többségében amerikai vagy német befektetők, ők az elmúlt hat évben 33 és 21 tranzakciót bonyolítottak le Magyarországon.

Külföldi befektetők MagyarországonForrás: EY

Az EY elemzéséből az is kiderül, hogy a másik irányba, tehát magyar cégek külföldi befektetéseinél csak a nagyobb, tőkeerősebb társaságoknak (OTP, Richter, Mol) van esélyük, de ők is kisebb arányban akvirálnak külföldön.

Az IT-szektor a legerősebb

Az iparági megoszlást nézve, a különböző ágazatokról elmondható, hogy az elmúlt években megerősödött az IT-szektor aránya (2015-ben 21 százalék) – ebben az ágazatban eleve sok kisebb méretű, befektetés szempontjából érdekesebb cég található –, de szintén erős az energetika és bányászat (13), a feldolgozóipar (10), illetve a telekommunikáció és média (8 százalék) is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK