Ne hagyja magát, ha megbízható adózó!

Zsiráf, Debrecen
Debrecen, 2016. április 11. Újszülött recészsiráf-csikó a Debreceni Állat- és Növénykertben 2016. április 11-én. Az állatkertben először született zsiráfcsikó. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
2016. május 1-jével az adóhatóság minősítette az adózókat. Elektronikus értesítést azonban csak azok kaptak, akiket az adóhatóság megbízható vagy kockázatos adózónak minősített, más esetekben nem. Mi lehet az oka annak, ha a társaság nem kapott értesítést az adózói minősítéséről? Miért éri meg megbízható adózónak lenni?
Vágólapra másolva!

Dr. Pásztor János, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adócsoportjának vezetője szerint ha egy adózó úgy véli, ebbe a kategóriába esik, mert teljesítette a jogszabályi feltételeket,

de még mindig nem kapott értesítést a hatóságtól, érdemes újra áttekinteni

a feltételeket. Ha indokoltnak látja, tegyen lépéseket, mert nagyon megéri megbízható adózónak lenni. Erre

2016. május 1-jétől számított hat hónapon belül

van lehetőségük az adózóknak – mondta a szakember.

Igaz, számos kritériumot nem árt elmagyarázni. Ilyen az adóteljesítmény, amely alatt az adózó bruttó módon számított – költségvetési támogatással, adókedvezménnyel, adómentességgel növelt – összes, elévülési időn belüli adókötelezettségének egy évre vetített átlagát kell érteni.

Ha a jogszabály felől igaza van, még hat hónapja van arra, hogy utánamenjen az ügyének Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ebben a számításban a fizetendő áfa és az előzetesen felszámított és levonható áfa közül a nagyobb abszolút értékű az érvényes.

Ez valószínűleg problémákat vet fel. A Nemzetgazdasági Minisztérium 4/2012. (II. 14.) rendeletével szemben

nem tartalmazza például az adóteljesítmény-elemek megjelölését.

Ráadásul az adóteljesítmény számításának szabályait sem dolgozták ki részletesen. Gond lehet akkor is, ha valaki

nem az adóévet, hanem az üzleti évet

választja a számítás alapjául. Kérdés, nekik hogyan kell értelmezni az egy évre vetített értéket, mert eltérés van az esedékesség és a befizetési kötelezettség között.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az ellenőrzések során tett megállapításokkal kapcsolatban nem az adózó terhére megállapított adóhiányt, hanem

az adókülönbözetet nevesíti a jogszabály.

Az adózó terhére megállapított adókülönbözet összegét például sem az adózó javára azonos adónemben feltárt összeg, sem a korábbi időszakból származó elhatárolt veszteség figyelembe vétele nem érinti. Ebből szélsőséges esetben az is következhet, hogy

egy adóhiány megállapítása nélkül záruló ellenőrzés is kizáró ok lehet.

Szintén kérdéses, hogy az adóhatóság által megállapított adókülönbözetnek csak a jogerős határozattal megállapított adókülönbözet minősül-e. Ha vannak folyamatban bírósági eljárások, ezek eredményét hogyan veszik figyelembe a minősítés során, illetve a bírósági eljárások lezárása után?

A NAV honlapján a 71. számú információs füzet erről részben tájékoztat, mégis számos kérdést kell még tisztázni. A jogszabályi feltételek fennállása esetén tehát

érdemes időben kifogással élni.

Egyébként

ezért jó megbízható adózónak lenni:

  • A visszaigényelt áfát 2017.január 1-jétől 45 napon belül, 2018.január 1-jétől 30 napon belül utalja a ki a NAV.
  • Az ellenőrzés határideje ilyenkor – ha az alany nem sértette meg az együttműködési és iratátadási kötelezettséget – legfeljebb 180 nap.
  • A kötelezettség nem vagy hibás teljesítése esetén a NAV először felhívja az adózót a hiba javítására és ennek határidőt tűz ki.
  • Mulasztási bírságot csak akkor kap, ha ez a felhívás eredménytelen. Az összeg maximum a kiszabható bírság felső határának 50 százaléka.
  • Ha az adótartozás 10 ezer és 500 ezer forint közé esik, az adózó automatikusan lehetőséget kap a pótlékmentes részletfizetésre.