Új utakat keresnek a befektetők

kamat, hozam, kötvény, profit
kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
Ahogy a brexit utáni két kereskedési napon a részvények nagy eséseket produkáltak, számos befektető kezdett nagy erőkkel kutatni a kötvénypiacokon annak reményében, hogy megtartsa a tőkéjét és jövedelmét. A nagy kérdés tehát, hogy miként alakulnak át a kötvényportfóliók a következő időszakban.
Vágólapra másolva!

Miközben a részvények klasszikusan kockázatos eszközöknek számítanak, a kötvényeknél kissé bonyolultabb a helyzet. Egyes állampapírok, mint az amerikai, ugyanis hagyományosan biztonságos befektetéseknek számítanak a piaci turbulenciák időszakaiban. Mások azonban, mint a magas hozamú vállalati kötvények, szorosan együtt mozognak a részvényekkel, és általában igen kockázatosak.

A MarketWatch elemzése szerint három nagy csapásirányra érdemes figyelni a kötvénypiaci mozgásokban.

Európai állampapírok

A szuverén adósságokat megtestesítő európai papírok hozamai hétfőn ismét estek a pénteki felfordulás után, ahogy a befektetők igyekeztek menedékbe húzódni. Ez az elmozdulás a történelemben

először nyomta 1 százalék alá a 10 éves lejáratú brit állampapír hozamát,

míg a szintén 10 éves német kötvényhozam még mélyebbre csúszott a negatív tartományba – mínusz 0,108 százalékig.

A 10 éves brit állampapír hozamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Közép-európai idő szerint kedd délután már érezhető volt a hangulatváltozás. A brit hozam több mint 5 százalékot, míg a német nagyjából 15 százalékot emelkedett.

Noha pénteken és hétfőn a magországok kötvényhozamai emelkedtek, a periféria országok hozamai pedig estek, hétfőre ez is megváltozott. Kedden a 10 éves spanyol hozam több mint 7 százalékkal, a portugál 4-gyel, a görög pedig közel 0,5 százalékkal csökkent. Ebből a csoportból a legnagyobb hozamesést az ír papírok produkálták kedd délelőtt, több mint 8 százalékkal.

Izgalmas kérdés lesz a közeljövőben, hogy a kedden érzékelhető korrekció mellett a jövőben szélesedik-e a magországok és a periféria hozamai közti rés. Amennyiben ugyanis a befektetők magas kockázatot áraznak be a periféria államok kötvényeibe, úgy akár

egy újabb európai adósságválság is fenyegetheti a régiót.

Ebben az esetben viszont a benchmark német, amerikai és japán papírok hozamai tovább eshetnének a kitartó bizonytalanságnak köszönhetően.

Amerikai államkötvények

A fentiek után talán nem meglepő, hogy a benchmark amerikai állampapírhozamok közel négy éves mélypontra estek hétfőn. Ráadásul az a külső kereslet, amely továbbra is historikusan alacsony szinten tartja a hozamokat, a jövőben is kitart majd – mondja a Wells Fargo Funds Management stratégája.

A 10 éves amerikai állampapírhozam idei változása Forrás: Investing.com

Noha az elemzők általában is a hosszú lejáratú amerikai papírok mellett tették le a voksukat a brexit utáni felfordulásban, van egy speciális tényező is, amely az USA államkötvényeit támogatja. Nevezetesen az, hogy a kockázatkerülő külföldi befektetők közül sokan elpártoltak a brit kötvényektől.

Erre a folyamatra pedig már volt is példa 2011-ben, amikor lendületesen minősítették le az európai kötvényeket. Ekkor a tőke oly mértékben áramlott az amerikai állampapírokba, hogy azok hozamait 50-75 bázisponttal csökkentette.

Vállalati kötvények

Jóllehet a brexit által kiváltott befektetői kockázatkerülés a vállalati kötvények piacán is eladási hullámot indított be, az eszközosztály nem minden eleme esik ugyanolyan megítélés alá.

Az állampapírok és a vállalati kötvények közti hozamrés, amely a kockázati megítélést is jelöli, ugyanis 49 bázisponttal szélesedett a magas hozamú, úgynevezett bóvlikötvények piacán. Ezzel együtt majdnem 8 százalékos volt a bővülés a megelőző hét zárásához képest a heti elmozdulás.

A befektetők szeretik a stabil vállalatok kötvényeit Forrás: dreamstime

Mindazonáltal a magasabb minősítéssel bíró vállalati papíroknál ez szélesedés mindössze 6 bázispontos volt, és a rés még 2 bázisponttal szűkült is az egész hét távlatában. Ez arra utal, hogy sok befektető vételi lehetőséget lát a stabil blue chip vállalatok kötvényeiben, melyek relatíve biztonságosak, azonban

magasabb hozammal bírnak, mint a gyakran negatív tartományban forgó állampapírok

– mondta Mike Bailey, az FBB Capital Partners kutatási igazgatója.

Ezzel párhuzamosan az S&P 500 Investment Grade Corporate Bond Index hétfőn 6,3 százalékos emelkedést mutatott az év eleje óta, és 1,3 százalékosat ebben a hónapban. Az S&P 500 High Yield Corporate Bond Index pedig 5,4 százalékot erősödött az év elejétől, illetve 0,9 százalékot ebben a hónapban.