A Wall Street Journal által megkérdezett 60 szakértő fele szerint decemberig nem emel kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed.

Azok a szakértők, akik szerint decemberig várni kell a kamatemeléssel, a véleményüket a brexit és az amerikai elnökválasztások kapcsán felerősödött bizonytalanságokkal, továbbá az amerikai munkaerőpiacról érkező vegyes jelzésekkel indokolták. December 14-én záródik a Fed kétnapos kamatdöntő ülése. 

A Wall Street Journal múlt havi, júniusi felméréséhez képest jelentősen változott a szakértők álláspontja. Akkor ugyanis a válaszolóknak csupán 7,8 százaléka számolt azzal, hogy a következő kamatemelés decemberben lesz. A többség nyári kamatemelést várt. 

Janet Yellen, a Fed elnöke sajtótájékoztatót tartForrás: AFP/Chip Somodevilla

A lapnak július elején nyilatkozó elemzők közül már csak egy számított arra, hogy a Fed kamatalakító, úgynevezett Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) kamatot emel a legközelebbi, július 27-én záródó kétnapos ülésen. Egy hónapja ezt még 33 elemző várta. 

Csökkent azoknak a szakértőknek a száma is, akik szeptemberi kamatemelést várnak. Arányuk a júniusi felmérésben 30 százalék volt, ami júliusra 23 százalékra zsugorodott. A Fed sok év után tavaly december 16-án emelt először kamatot, az irányadó rátát akkor 25 bázisponttal a jelenleg is érvényes 0,25–0,50 százalékra növelte.