Vágólapra másolva!
Tovább erősödött nyáron a belföldi turizmus, szakértők szerint az első féléves trend a főszezonban is folytatódott – írta csütörtöki számában a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb eséllyel nyaralnak idehaza a magyar turisták, mint külföldön – mondta Kovács István a lapnak. A Magyar Éttermek és Szállodák Szövetségének főtitkára hozzátette: az első féléves trend, amely szerint a hazai kereslet növekedése duplája volt a külföldinek, a nyáron tovább tartott.

A hazai szállodák első féléves forgalma 6,7 százalékkal nőtt, amelyen belül a belföldivendég-éjszakák száma 8,5, a külföldieké 3,4 százalékkal emelkedett. A főtitkár szerint a hazai bővülésben jelentős szerepet játszik a háztartási adósságok leépülése, a bérek emelkedése és a Szép kártya használata is.

A vendégek egyre inkább a minőséget keresik Forrás: Flickr/John Hickey-Fry

A külföldi turizmus visszaesésében a terrortól való félelem is jelentős szerepet játszik. Korábban a magyarok kedvelt célpontjának számított Tunézia és Egyiptom, de az utóbbi időszak eseményei miatt az ide irányuló charterjáratok száma jelentősen visszaesett. Ugyanakkor Nyugat-Magyarország gyógyfürdőhelyeire a hazai, orosz és ukrán vendégek mellett egyre több szlovák és cseh turista látogat el.

Kóródi Márta, a Pallasz Athéné Egyetem turisztikai tanszékvezetője a lapnak azt mondta, a belföldi, hét-nyolc vendégéjszakás tartózkodásokat jelentő főnyaralások száma stabil növekedést mutat. Az elmúlt évek szállodafejlesztései miatt idehaza is vannak olyan szálláshelyek, amelyek összetett élményeket és megfelelő alternatívát kínálnak a külföldi nyaralással szemben.