Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást, az ázsiai tőzsdék pedig jelentős veszteségekkel reagáltak az elnökválasztás eredményére.

A befektetők a biztonságosnak vélt eszközökbe – például aranyba vagy japán jenbe – teszik a pénzüket, minden jelentősebb távol-keleti tőzsde nagy eséssel reagált az amerikai hírekre, írja a BBC. A portál kiemeli, hogy több elemző is arról beszélt korábban, hogy Trump győzelme hasonló sokkot okozhat a piacokon, mint korábban a brexitszavazás.

A távirati iroda összeállítása szerint Ázsiában és a csendes-óceáni térségben nagyon erős veszteségben zártak a tőzsdék, élükön Japánnal: Tokióban a 225 válogatott részvény,

  • a Nikkei mutatója 5,36 százalékkal, 
  • a szélesebb körű Topix-index 4,57 százalékkal zuhant zárásra, 
  • a dél-koreai Kospi 2,57 százalékos, 
  • az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 1,92 százalékos mínuszban zárt, 
  • a sanghaji tőzsde pedig 0,62 százalékkal csökkent.

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 2,92 százalékkal, 429,82 pontra süllyedt hajnalra.

Esést várnak az amerikai piacon is

A BBC azt írja, hogy várakozásaik szerint a Dow Jones 4 százalékos mínuszban fogja kezdeni a kereskedést, míg a londoni FTSE 100-nak több mint 3 százalékos mínuszt valószínűsítenek.
A dollár jelentősen gyengült a főbb devizákhoz képest. A dollárindex – a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató – 1,47 százalékkal 96,44 pontra csökkent.

Beszakadt a pezó is

Hajnalban a pezó több mint 11,5 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, és áttörte a 20 dolláros határt, miközben nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pezóért lehetett venni egy dollárt. A mexikói valuta még soha nem veszített ilyen rövid idő alatt ennyit az értékéből.