Tovább nőttek a bérek

2016.11.22. 09:21

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 257 900 forint volt, 6,7 százalékkal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 8,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az adatok szerint a bérkiáramlás üteme stabilizálódik, a bruttó és a nettó keresetek éves növekedése alig 0,2 százalékponttal alacsonyabb az augusztusinál.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó kereset 6,7, a nettó 8,3 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit. A 0,6 százalékos szeptemberi inflációval számolva a reálkeresetek emelkedése 7,6 százalékos volt.

A bruttó bér 6,7, a nettó 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttitForrás: MTI/Oláh Tibor

A vállalkozásoknál 5,6 százalékkal nőttek a bruttó és 7,2 százalékkal a nettó keresetek, a költségvetési szektorban 9,9, illetve 11,6 százalékos volt az emelkedés a közfoglalkoztatottak nélkül számolva.

A keresetek növekedése a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése,a fegyveres testületek illetményemelése, az egészségügyi és a szociális területen dolgozók részére kifizetett emelt bérkiegészítés, illetve a kiegészítő pótlék is hatással volt ebben az évben - írta jelentésében a KSH.

A KSH adatai szerint az alkalmazásban állók száma 70 ezerrel (2,6 százalékkal) nőtt a szeptemberig tartó egy évben, ebből 66 ezren a vállalkozásoknál találtak munkát.

A havi bruttó átlagkereset

  • az iparban átlagosan 271 ezer forint volt,
  • az építőiparban pedig 198 ezer, ami 5,2, illetve 2,1 százalékos éves növekedésnek felel meg.
  • a feldolgozóiparban kiugróan magas 564 ezer forint volt a bruttó átlagkereset a kőolajfinomításban, a viszonylag szolid 3,4 százalékos emelkedés ellenére,
  • a gyógyszeriparban is 3,7 százalékos éves emelkedéssel 415 ezer forintra rúgott a havi bruttó kereset.
  • a textiliparban 5,8 százalékos emelkedés sem tudta 150 ezer forint fölé tornászni a kereseteket
  • a szolgáltató szektorban a pénzügyi biztosítási területen alkalmazottak bruttó átlagkeresete 475 forint volt, 3,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál,
  • az idegenforgalomban dolgozóké 162 ezer forint volt, 5,3 százalékos növekedéssel együtt.
  • a költségvetési szférában a közigazgatás és védelem terén 8,2,
  • az oktatásban 6,3,
  • az egészségügyben 20,7 százalékos bruttó béremelkedést regisztrált a statisztika,

ezzel rendre 297, 268 illetve 263 ezer forintra nőttek a havi bruttó keresetek.

Kétszámjegyű is lehet jövőre a béremelkedés

Jövőre a járulékcsökkentési és béremelési megegyezés megvalósulásával a bruttó bérek éves átlagos növekedése akár kétszámjegyű is lehet, miközben az éves átlagos infláció 2 százalékra emelkedhet, mondta Oszlay András, a Takarékbank elemzője.

Hozzátette, az idén is legalább 7 százalékot elérő reálbér-növekedési ütem várható. Ezzel a háztartások fogyasztásának bővülése továbbra is meghatározóan járul hozzá a gazdasági növekedéshez - jegyezte meg.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy az egyre jelentősebb munkaerőhiány javítja a munkavállalók alkupozícióját, így további dinamikus béremelkedésre lehet számítani. Az első kilenchavi 6,1 százalék után a bruttó bérek átlagos növekedése az év végére elérheti a 6,4 százalékot.