Trump első csatája

2016.11.28. 16:20

Az "Amerika az első" nevű programjával, a szabadkereskedelmi egyezmények háttérbe szorításával védené az amerikai belső piacot Donald Trump megválasztott amerikai elnök, aki az USA-val szemben legnagyobb kereskedelmi többletet felhalmozó Kína és Németország ellen szeretne fellépni. A német export várható visszaszorulásának hatásait elemzi a világsajtó. 

Németország export-nagyhatalomként kifejezetten rosszul járna, ha meghiúsulna az Unió és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP), amelynek egyik kedvezményezettje egyértelműen a versenyképes német gazdaság lenne.

Donald Trump megválasztott amerikai elnökForrás: AFP/Mandel Ngan

Márpedig Donald Trump megválasztott amerikai elnök „Amerika az első" nevű programja

a TTIP tárgyalások megakasztását és a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetről már megszületett egyezmény (TPP) felmondását ígéri.

Trump az USA-val szemben a legnagyobb kereskedelmi többletet mutató Kína és Németország ellen szeretne fellépni a protekcionista intézkedésekkel, amelyek nem kímélnék az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) sem.

A TTIP ellen civil szervezetek évek óta tiltakoznak Európában, mondván, a szerződéssel az EU szigorú élelmiszerbiztonsági szabályait felvizeznék, hogy a multinacionális nagyvállalatok minél könnyebben hozzáférhessenek az európai piacokhoz.

A több millió tiltakozó aláírást összegyűjtő szervezetek most úgy tűnik, Donald Trumptól kaphatnak nem várt segítséget.

Az amerikai munkahelyek védelmét ígérő protekcionizmus azonban könnyen a nagyvállalati lobbik ellenállásába ütközhet, annál is inkább, mert a már aláírt, de még nem ratifikált Csendes-óceáni, illetve a tárgyalás alatt lévő transzatlanti egyezménnyel a mamutvállalatok óriási piaci előnyhöz juthatnának az EU-ban és a Csendes-óceáni gazdasági térség államaiban.

 

Csendes-óceáni szabad kereskedelmi szerződés országai TPPForrás: Antichik/Wikimedia Commons

 

Az amerikai termékeknek elsőbbséget adó programja kétségtelenül jól hangzik: egyrészt az USA-val szemben közel 400 milliárd dollár kereskedelmi többletet felmutató Kína importjának növekedését megállítaná, másrészt az évi több mint 110 milliárd dolláros többletet elkönyvelő németeknek is odacsapna.

Az olcsó kínai export még inkább az EU felé terelődne, ha Trump büntetővámokkal sújtaná a kínai termékeket, figyelmeztet a Financial Times.

A német gazdaságban minden negyedik munkahely az exporttól függ, és a külföldön gyártott termékek felét is exportálják. Berlin aggodalma megalapozott, hiszen Németország legnagyobb külkeresedelmi parntnere az Egyesült Államok.
A németek ráadásul a NAFTA felülvizsgálatától is tartanak, mivel a NAFTA-hoz tartozó Mexikóban több autógyárat is építettek kifejezetten az USA-ba irányuló exportjuk fellendítésére.

 

NAFTA tagállamokForrás: El bart089/Wikimedia Commons

Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy

a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás felmondásával a térség államaival egyre jobb kapcsolatokat ápoló Kína előnyös helyzetbe kerül, holott az egyezmény eredetileg kifejezetten Peking háttérbe szorítását célozta. A Financial Times szerint a kínaiak most kapva kapnának az alkalmon, és a TPP-országokkal saját kereskedelmi egyezményüket kötnék meg.