Megnéztük, hogy hol lehet a legtöbbet keresni Magyarországon

Francia légiirányító a Roissy repülőtéren
Vágólapra másolva!
Egy kezdő légiforgalmi irányító majdnem annyit keres ma Magyarországon, mint egy vezérigazgató. Ez több mint másfél millió forintot jelent bruttóban. A legjobban fizető foglalkozások élmezőnyében a különböző cégvezetői pozíciók mellett vannak IT-s állások, de szintén jól fizetnek egyes speciális egészségügyi pozíciók is. Az Origo utánajárt, hol lehet most a legtöbbet keresni Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb, 2015-re vonatkozó adatai szerint a légiirányítók keresnek a legjobban. (Az NFSZ a 2016-os keresetek adatfelvételét 2017 tavaszán végzi majd el.)

A kereseti rangsorban a légiirányítókat a Világgazdaság tavalyi cikke szerint a miniszterek és a képviselők követik, míg a tízes toplista további helyezéseit a tőzsdeügynökök és a különféle vállalati vezetők foglalják el.

Valószínűleg nagy változások 2015-höz képest tavaly sem voltak, hiszen a HungaroControl közleménye szerint

már a kezdő légiirányítók is körülbelül havi 1,5 millió forintot kereshetnek.

Egy kétéves tanfolyam sikeres elvégzése után a kezdő légiforgalmi irányítók havi átlagos jövedelme bruttó 1,454–1,629 millió forint között mozog attól függően, hogy tornyos/bevezető vagy útvonal-iránytóként dolgoznak, közölte a HungaroControl.

Hogyan lesz valakiből légiirányító?

Már a képzésen való részvételhez is négylépcsős kiválasztás vezet, írta tavaly nyári összeállításában a 24.hu. A portál szerint első körben a kognitív képességeket, az angol nyelvtudást és a munkakörhöz fontos személyiségjegyeket vizsgálják, de nem maradhat ki az egészségügyi alkalmassági vizsga sem, és feltérképezik a szociális kompetenciákat is. Ha valaki átmegy a rostán, már az is szép teljesítmény, mert például 2012-ben közel százszoros volt a túljelentkezés a kétéves képzésre, amit végül csak 12 fő kezdhetett meg.

A cég elmondása szerint a szakszolgálati évek alapján folyamatos béremeléssel honorálják a megszerzett tapasztalatot, így a beosztott irányítók havi átlagos jövedelme 20 év szolgálati idő után éri el a csúcsot, havi bruttó 2,47–2,645 millió forintot.

Már kezdőként is hazavihetnek 1,5 millió forintot – persze csak egy kétéves képzés után Forrás: AFP/Photononstop

Ha valaki 20 év tapasztalattal a háta mögött már vezetői szerepet tölt be, akkor már 2,68–2,85 millió forintot is kereshet, míg a csoportvezetők (duty supervisorok) esetében ezek az értékek már havi bruttó 2,89–3,06 millió forintra emelkednek.

Megérik a pénzüket

A Fizetesek.hu szakértője az Origónak azt mondta, hogy mivel egy nagyon specifikus szakmáról van szó, így

ezt a pozíciót csupán néhány tucatnyian töltik be az országban.

Egy kiemelten magas felelősséggel járó pozícióról van szó, ez is indokolja, hogy a légiirányítók valóban jóval többet keresnek az országos átlagnál.

A kereseti lista élén a cégvezetők vannak

A portál összeállított egy 50-es listát is a legmagasabb átlagfizetéssel rendelkező munkahelyi pozíciókról, amelyből kiderül, hogy általánosságban ma Magyarországon a cégvezetők keresnek a legjobban.

A lista első helyére – nem nagy meglepetésre – a vezérigazgatói poszt került:

az átlagos cégvezér bruttó átlagbére 1,64 millió forint.

Van, ahol még ennél is többet visznek haza

Egyáltalán nem ritka a Hays tavaly márciusi felmérése szerint, hogy Magyarországon egyes ágazatok bizonyos munkaköreiben átlagosan 1,5-2 millió forintos bruttó átlagkeresetek vannak, sőt speciális pozíciókban a 3 millió forint feletti bérek sem ritkák. A cég bérfelmérése szerint a legmagasabb bérekkel az élettudományoknál találkozhatunk.

A vezérigazgatót a dobogón az IT-igazgató (985 ezer forint) és az ügyvezető igazgató (979 ezer forint) követi. A Fizetesek.hu 50-es listáján az első nem cégvezető, illetve menedzsment pozíció a gyógyszeriparhoz köthető: egy klinikai kutatási munkatárs (CRA) átlagos bruttó fizetése 689 ezer forint.

Programozónak még mindig jó lenni

A lista szerint továbbra is jól keresnek a programozók:

  • Oracle, ABAP programozók körülbelül 600 ezer forintot visznek haza bruttóban,
  • a C, C++ programozók is több mint félmilliós bért kapnak, míg
  • a Java programozók fizetése is majdnem eléri a félmillió forintot (487 ezer forint).

A pénzügyek és könyvelés területén is félmilliós bérek vannak: az adótanácsadók és a reporting specialisták átlagos bruttó bére is 508 ezer forint, míg a főkönyvelőknél 495 ezer az átlagbér, a könyvvizsgálóknál pedig 489 ezer. Az állami szférából a főosztályvezetők kerültek föl a listára 573 ezer forintos átlagbérükkel.

Programozni még mindig megéri Forrás: Northfoto

Továbbra is jól fizet az IT-szektor: az IT-tervezők 684 ezer forintból, míg az IT-s projektmenedzserek átlagosan 613 ezer forint bruttóból gazdálkodhatnak.

Ezzel szemben…

A fenti számokkal szemben a Központi Statisztikai Hivatal szerinti bruttó átlagkereset a tavalyi év első tíz hónapjában 258,3 ezer forint volt.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a felmérése alapján nem keresnek jól a magyarok:

Magyarországon a medián órabér 3,6 euró, vagyis 1126 forint,

szemben például az euróövezeti 14,1 eurós, 4400 forintos órabérrel. Ugyanakkor az is kiderült ebből a felmérésből, hogy majdnem minden hatodik európai munkavállaló az alacsony keresetűek közé tartozik.

Az euróban számolt medián bruttó órabért tekintve egyébként 15-szörös a különbség a két véglet között:

  • Dániában a legmagasabb a medián órabér 25,5 euróval,
  • a legkisebb pedig Bulgáriában 1,7 euróval.