Picit mindenütt másképp muzsikál a gazdaság mint néhány éve

bróker kereskedés befektetés tőzsde pénz részvény kötvény
34696666 - stock traders looking at graphs, indexes and numbers on multiple computer screens
Vágólapra másolva!
Japán és az USA hasított az elmúlt néhány évben, és bár utóbbi növekedése némileg lassul, még mindig kitűnő lehetőségeket kínál. Európa is erősödik, a bizonytalanságot a politikai változások okozzák, míg az Egyesült Királyság gyengébb teljesítménye mögött pedig a brexit körül felbukkanó számtalan kérdőjel áll.
Vágólapra másolva!

Három dolog van a vállalatok értékelésénél, amelyre a Fidelity International szerint figyelni kell a befektetőknek: a változás, illetve szerkezetátalakítás valószínűsíthetősége, azok a társaságok, melyek a piaci várakozást felülmúlóan teljesíthetnek, és a franschise-ok, hiszen ezek a vállalatok ármeghatározó erővel és erős piaci pozícióval rendelkeznek. A befektetési alapnál azt javasolják: ezek mentén vitzsgálják a pénzüket fialtatni vágyók az egyes régiók, vagy meghatározó gazdaságú országok lehetőségeit.

Igazából nincs nagy baj

A befektetési alap szerint az USA és a dollár az elmúlt néhány év erősödése után egyensúlyba került, itt már a befektetők is a kamatciklusokhoz igazítják portfólióikat és várakozásaikat is. Az Egyesült Államok továbbra is tartogat kiaknázható lehetőségeket, de úgy tűnik,

a világ legerősebb gazdasága lassabb fokozaton erősödik tovább. Japán viszont továbbra is hasít:

a bejelentett gazdaságélénkítő rendelkezések felgyorsultak a részvényeseknek kedvező vállalati reformok, és az USA-n kívül egyedül itt nőttek a vállalati nyereségek az elmúlt években.

Az elmúlt évek eredményei alapján, régióként némileg eltérő stratégiát érdemes követni a befektetőknek 123RF

Európa kezdi utolérni a tengerentúlt, és a francia elnökválasztás okozta bizonytalanság után, a piac újra egyensúlyi állapotba kerül, a gazdaság pedig egészséges fokozaton növekedhet.

Az Egyesült Királyság eredményei az elmúlt 2 évben gyengébbek voltak, ez elsősorban az uniós kilépési fordulatnak tudható be.

A befektetők itt viszonylag alacsonyabb értékeltségi szinten álló részvényekkel találkozhatnak, a növekedési potenciál viszont jóval magasabb.

Valamennyi régióban érdemes szem előtt tartani, hogy a három szempont közül melyiknek felel meg leginkább a befektetésre kiválasztott vállalat és ez alapján döntést hozni.

A technológia mindenütt ott van

Az elmúlt évben csökkent az egészségügyi szektor felülértékeltsége, itt a prémiumszolgáltatást nyújtó cégek illetve a berendezésgyártók erősödésére kell számítani. A legerősebben teljesítők között van az informatika, amely azonban többé nem tekinthető külön iparágnak, szemben a nagyjából két évtizeddel ezelőtti helyzethez képest.

A technológiai szektor hihetetlen mértékben kibővült, jelen van számos olyan ágazatban, melyek önmagukban kevésbé vonzó befektetési célpontok lennének.

A gyártástól a pénzügyi szektor szolgáltatásain át a médiáig és a kiskereskedelemig, mindenütt egyre meghatározóbb szerepet tölt be. Így egyre kevésbé látható a határvonal a hagyományos nagy iparágak a technológia önálló arculata mögött.