Ez várható a piacokon a német választások után

Berlin
Germany, Berlin, East Berlin, Mitte district, Museum Island, listed as World Heritage by UNESCO, view of the Berlin Cathedral Observatory or Berliner Dom on the Lustgarden
Vágólapra másolva!
Miközben a befektetők globális közössége nagyon várja a vasárnapi német választások eredményét, a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy az idei erősödések ellenére is érdemes óvatosan bánni a befektetésekkel.
Vágólapra másolva!

A német és az európai részvények egyaránt látványos évkezdést produkáltak 2017-ben, azonban a nyári bukdácsolások eredményeként sokat el is veszítettek ebből a nyereségből. Az elmúlt hetekben viszont újra beköszöntött a felívelés, a vasárnap esedékes német szövetségi választások viszont akár vissza is foghatják a jelenlegi lendületet – írja a CNBC.

A történelmi adatok elemzéséből ugyanis kiderül, hogyan teljesítettek az európai részvényindexek a korábbi német választások után. A CNBC 1990-től szedte össze az elérhető számokat. Ezek alapján az látszik, hogy a 30 legnagyobb német vállalat papírját tömörítő DAX 30 index

átlagosan 0,94 százalékos zsugorodást produkált a választásokat követő két kereskedési napon.

Mindössze két olyan eset volt, amikor a mutató pozitív teljesítményt ért el, míg a leginkább drámai – 3,37 százalékos – esés 2002-ben jött össze.

Európai összkép

Ha kitágítjuk a képet, és a szélesebb európai környezetet nézzük, a brit FTSE 100 sem reagált sokkal jobban a német választásokra. A londoni benchmark átlagosan 0,85 százalékot gyengült a vizsgált időszakokban, míg a francia CAC 40 a német és a brit közötti, mínusz 0,91 százalékos eredményt ért el átlagosan. Ezzel párhuzamosan a 25 legfontosabb holland papírt magában foglaló amszterdami AEX index „mindössze" 0,38 százalékos átlagos csökkenést produkált.

A DAX index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

A teljes palettáról valójában

csak a belga benchmark index, a BEL 20 volt képest pozitív átlagot összehozni,

de még ez is csupán 0,05 százalékos emelkedést jelent a német választások utáni két kereskedési napon.

Az euró botlása

Mindemellett a devizapiacra vonatkozóan is rendelkezésre állnak történelmi számok. Az euró például idén igen szépen menetelt, és közel 13 százalékot erősödött az amerikai dollár ellenében. Ha azonban a történelem ismétli önmagát, akkor ez sem biztos hogy elég lesz a német választások utáni napokban az izmosodáshoz. Miután 1999-ben bevezették az eurót, négy választást tartottak Németországban, melyek után

az európai közös deviza átlagosan 0,27 százalékos esést mutatott.

A dollár elleni történelmi csökkenések azonban elmaradnak attól, amilyen mértékben az euró a fonttal és a japán jennel szemben gyengült a választások után. Míg az előbbi ellenében az átlagos zsugorodás 0,50, addig az utóbbival szemben 0,62 százalékos volt.

A devizapiac is megmozdulhat a választásokat követően Forrás: 123rf.com

Noha a történelem ismerete a befektetők számára is igen tanulságos lehet, fontos látni, hogy a jelenlegi helyzetben több olyan konkrét tényező van, amely alapjaiban befolyásolhatja a német választások utáni kereskedés irányát. Ilyen például az Észak-Koreával fennálló konfliktus, vagy az extrém laza monetáris politika által dominált időszak végének közeledte. Mindazonáltal az eddigi példák alapján úgy tűnik, mindenképpen érdemes óvatosnak lenni a választások utáni első kereskedési napon.