Rég nem volt ilyen időszaka az aranynak

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Az arany jó úton jár, hogy a negyedik egymást követő hetet zárja mínuszban. Ez pedig egy éve nem látott gyenge szériának számít a nemesfém piacán. Ráadásul a legtöbb tényező arra utal, hogy nem is várható jelentősebb fordulat az árfolyamban.
Vágólapra másolva!

Közép-európai idő szerint péntek késő délután az arany már 0,4 százalék körüli csökkenést mutatott, miután egy nappal korábban megütötte az unciánkénti 1266,64 dolláros szintet is, amely két hónapja nem látott mélység volt – írja a Bloomberg.

A menedékeszköznek számító nemesfém árfolyamára nyomást helyeznek az emelkedő amerikai kamatokkal kapcsolatos kilátások és a vártnál jobb amerikai makrogazdasági adatok is. Mindeközben az Észak-Koreával fennálló konfliktussal összefüggő félelmek szintén csökkentek némileg, ami ugyancsak visszafogja a menedékeszköz vonzerejét.

A jelenlegi környezet a kamatemeléseket támogatja, ami viszont igen rossz hír az aranyra nézve

– mondja Bob Takai, a Sumitmomo Corp. Global Research vezérigazgatója. Miután az arany szeptember elején egyéves csúcsot ütött meg, a nemesfém árfolyama több mint 6 százalékot gyengült.

Az arany árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Ráadásul a piaci várakozások szerint jelenleg nagyjából 73 százalék esély van arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben kamatot fog emelni. Erre erősített rá, hogy a Fed San Franciscó-i elnöke John Williams közölte, a növekedésre és a magasabb inflációra vonatkozó kilátások

lehetővé fogják tenni az amerikai központi banknak, hogy kamatot emeljen.

Ezzel együtt philadelphiai kollégája, Patrick Harker úgy nyilatkozott, számít kamatemelésre az év végén.

A fémek piacán egyébként általánosan sem túl kedvező a helyzet. Az ezüst például a negyedik egymást követő héten zárhat csökkenéssel, de a platina is a harmadik hetet fejezheti be mínuszban, ha nem tudják megtartani a péntek délután produkált enyhe emelkedést. A palládium azonban jobb helyzetben van, mivel a fém immáron a második nyerő hét után pihenhet meg.