A font sem menti meg a londoni luxusingatlanokat

london city eladó
A picture shows "For Sale" and "Sold" boards outside properties for sale on a residential street in south east London on December 29, 2016. Residential real estate prices in the United Kingdom rose by 4.5% in 2016, but their growth slowed markedly in London as Brexit raised a cloud of uncertainty in the housing market. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
Nagyot csalódhattak azok az ingatlankereskedők, akik abban reménykedtek, hogy a font brexit utáni gyengülése majd felpörgeti a keresletet a londoni luxusingatlanok iránt. A külföldi befektetők ugyanis inkább visszavonulót fújtak.
Vágólapra másolva!

A brit főváros leggazdagabb kerületeiben a lakóingatlanok eladásai mindössze kevesebb mint 0,5 százalékkal nőttek éves alapon a szeptemberig tartó három hónapban – derül ki a Lonres adataiból. Ez magában foglalja a használt és az új ingatlanokat egyaránt.

A brexitszavazást követően – csakúgy, mint a válság után – a font gyengülése, illetve az ingatlanárak csökkenése jelentős kedvezményeket biztosított az ázsiai befektetőknek, akik különös érdeklődéssel figyelik a legjobb londoni ingatlanokat. A két időszak között az a különbség, hogy azok a felső-középosztálybeli hongkongiak és szingapúriak, akik ingatlant akartak venni Londonban, már bevásároltak – írja a Bloomberg.

Kedvezmény és kockázat

Nem véletlen tehát, hogy a 2014 szeptemberében mért csúcs óta az ingatlanok értékei 15 százalékot csökkentek, még úgy is, hogy a font gyengülése azt eredményezte, hogy

egy hongkongi vásárló például 30 százalékos kedvezménnyel tud venni egy lakást London legjobb kerületeiben.

A kínaiak számára ez a kedvezmény nagyjából 26 százalékos. Kínában viszont további problémát jelent, hogy az állam korlátozza a tőkekiáramlást, ami szintén visszafogja a vásárlási kedvet.

A font gyengülése sem elég a vásárlóknak Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

A jelenség mögött részben az adóemelések, illetve a bérleti díjak csökkenései állnak, melyek együtt lenyomják a keresletet a londoni luxusingatlanok iránt. Amellett pedig, hogy a luxusingatlan-piac szenved a túlkínálattól, az egész város ki van téve egy ingatlanpiaci buborék kockázatának – mondják a UBS Group elemzői. Emellett egy előrejelzés szerint a legjobb kerületek ingatlanárai nem is fogják elérni a korábbi csúcsokat egészen 2022-ig.

Külföldi erő

A külföldi vásárlók szerepének fontosságát mutatja, hogy a 2008-as válságot követően a külföldiek igen lendületesen csaptak le a londoni piacra. London legdrágább kerületeinek ingatlanvásárlói között majdnem 50 százalékos volt a külföldiek aránya 2011 és 2013 júniusa között. Korábban, a 2011 szeptemberéig tartó kilenc hónapban,

a legalább 5 millió fontot érő ingatlanok vásárlói közül 65 százalék volt külföldi.

Az sem mellékes, hogy a befektetési célból vásárolt luxusingatlanok piacán az ázsiai vevők egyre idegesebb az értékek miatt. Egyes kerületekben ugyanis lassan csak az eredetileg megcélzott hozam felét lehet realizálni az ingatlanokon.

Bajban van a luxusingatlan-piac Forrás: AFP/Leon Neal

Noha a még építés alatt álló londoni ingatlanok összesített eladása éves alapon 30 százalékkal nőtt a második negyedévben, a nem értékesített ingatlanállomány elérte a 26 ezres szintet, ami a legnagyobb, mióta a Molior London 2009-ben elkezdte összesíteni az adatokat.

A várakozások szerint az árnövekedés továbbra is szerény lesz, függetlenül a brexit kimenetelétől. A növekvő vásárlási költségek, illetve az adók ugyanis együtt erősen rányomják a bélyegüket az árakra. Ráadásul a UBS szerint még a brexittel kapcsolatos kockázatokat sem szabad teljesen elfelejteni. A bank továbbra is azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy fokozott figyelemmel kövessék a magas piaci értékeltségeket, illetve az igen jelentős politikai bizonytalanságokat.