Félelmek csapták meg a mexikói szárnyalást

Vágólapra másolva!
Súlyos csapásokat szenvedett el a mexikói peso, ahogy a befektetők attól félnek, az Egyesült Államok kormányának kérlelhetetlen álláspontja végül az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény felbomlásához vezet.
Vágólapra másolva!

Miután az idei év jelentős részében a mexikói peso igen szépen ralizott, az elmúlt hónapban több mint 7 százalékot süllyedt, amivel ebben az időszakban a legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci deviza lett – írja a Financial Times.

Ennek részben az az oka, hogy az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményről (Nafta) szóló tárgyalások igencsak aggasztják a befektetőket. Sokan tartanak ugyanis attól, hogy az 1994-ben, az USA, Kanada és Mexikó között életbe lépett Nafta összeomlik.

Nem véletlen, hogy a peso kedden újra igen nagy kilengéseket mutatott, és nagyjából 0,5 százalékot süllyedt az amerikai dollár ellenében. A kanadai dollár árfolyama ezzel együtt csak enyhe elmozdulást produkált.

Amerikai szigor

A tárgyalásokkal kapcsolatban problémát jelent például az USA azon javaslata, melynek értelmében ötévente újra kellene tárgyalni a megállapodást. Ezt pedig nem csupán a kanadai és a mexikói kormány fogadja ellenérzéssel, de számos elemző szerint működésképtelen.

Az amerikai dollár/mexikói peso árfolyam alakulása az amerikai választásokat követően Forrás: Investing.com

Amennyiben a tárgyalások összeomlanának, az még nagyobb nyomás alá helyezné a mexikói fizetőeszközt – mondja a Commerzbank elemzője. Noha az is igaz, hogy az amerikai kompromisszumra utaló bármilyen jel viszont felpörgetné a pesót, a szakértő szerint erre ma igen kockázatos lenne fogadni.

A nagy hullámvasút

A peso egyébként már elég gyorsan nyomás alá került, ahogy Donald Trumpot amerikai elnökké választották – egyrészt a Nafta, másrészt a beharangozott igen szigorú migrációs politika miatt. Miután a peso januárban majdnem 22 százalékos eséssel rekord alacsony szintre süllyedt,

beindult egy igen látványos rali, amelynek következtében a deviza több mint 13 százalékot emelkedett.

A rali háttérben igen jelentős részben a magas kamatok és az alacsony volatilitás kettőséből fakadó befektetői lehetőségek álltak. Mindazonáltal a peso folyamatosan ki van téve annak a veszélynek, hogy nagyon sérülékenynek bizonyulhat, ha a volatilitás egyszer megugrik – figyelmeztetett a Rabobank stratégája. Ahogy a hét tervezett Nafta-tárgyalásból az ötödik november elején esedékes, a szakértő szerint a peso kitartó gyengélkedést mutathat.

Ezzel párhuzamosan a kanadai dollár a nyáron 13 százalékot emelkedett az amerikai dollárral szemben, amit

nagyban támogatott a kanadai jegybank szigorú, kamatemeléseket is magában foglaló politikája.

Ráadásul az elemzők szerint a kanadai dollár értékeltsége elég korrekt az olajárhoz viszonyítva, miközben a befektetők úgy számolnak, a fizetőeszköz öt éve nem látott felértékelődést mutathat a zöldhasú ellenében.