A vártnál is nagyobbat kaszált a Google és az Amazon

Google
Vágólapra másolva!
Az Amazon, a Google, a Microsoft és az Intel mindössze egy év alatt több mint 2 milliárd dollárral növelte a nyereségét és 19 milliárddal a bevételét. Ezzel a technológiai óriások lenyomták a várakozásokat.
Vágólapra másolva!

Meghaladta az elemzői prognózisokat a legértékesebb technológiai cégek között számon tartott Amazon, a Microsoft, az Alphabet (a Google anyacége), valamint az Intel nyeresége. A harmadik negyedéves eredmények szerint ugyanis a négy vállalat együtt éves alapon nagyjából 2,2 milliárd dollárral növelte a profitját és 19 milliárddal a bevételét – írja a MarketWatch.

Miután a cégek közzétették a számaikat, a csütörtökön

mind a négy vállalat részvényárfolyama emelkedést mutatott.

A zárás utáni kereskedésben az Amazon 7,58, az Alphabet 2,92, a Microsoft 4,55, az Intel pedig 2,18 százalékot izmosodott. Ennek köszönhetően tovább nőtt a cégek piaci értéke, noha a csütörtöki záróárak alapján az együttes érték egyébként is megközelítette a 2 ezer milliárd dollárt.

A Google meglepetése

A legnagyobb meglepetést valószínűleg a Google mögött álló Alphabet okozta. A vállalat éves alapon 1,12 milliárdos profit-, illetve 9,5 milliárdos bevételnövekedésről számolt be. Ezzel az Alphabet 6,73 milliárd dolláros nyereség (egy részvényre lebontva 9,57 dollár) mellett 27,8 milliárdos bevételt hozott össze a harmadik negyedévben.

Ez a teljesítmény jelentősen meghaladta az előzetes elemzői várakozásokat, melyek 8,31 dolláros egy részvényre eső nyereségről, illetve 26,9 milliárdos bevételről szóltak. Az adatközlés utáni konferencián a vállalat pénzügyi vezetője a mobilkeresést, a Google Cloud Platformot, a YouTube-ot, valamint a hardverek terén történő terjeszkedést emelte ki fő hajtóerőként.

Azzal, hogy a cég részvényárfolyama emelkedett, az Alphabet piaci kapitalizációja megközelítette a 700 milliárd dollárt.

Ha ezt eléri, akkor a második olyan vállalat lehet – az Apple után -, amely erre képes.

Ünnepi bevételek

Szintén meglepetést okozott az Amazon, amelytől a befektetők és az elemzők gyenge profitot vártak, miután a megelőző negyedévben a társaság nyeresége 77 százalékkal csökkent. Ráadásul az Amazon hagyományosan nem számít túlságosan nyereséges cégnek, mindazonáltal stabilan igen masszív bevételeket produkál.

Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezetője Forrás: Getty Images / Marketwatch.com

Ez pedig a harmadik negyedévben ki is fizetődött, ahogy a cég éves alapon 11,03 milliárd dollárral rekord szintre, 43,7 milliárdra fokozta a bevételét. Ezzel együtt az Amazon ugyanúgy 52 centes egy részvényre jutó profitot közölt, mint a tavalyi harmadik negyedévben. Mindemellett

a vállalat arra számít, hogy a negyedik negyedévben simán túlszárnyalják majd a most közzétett rekordot.

A belső várakozások szerint az ünnepi szezon 56 és 60,5 milliárd dollár közti bevételt hozhat, ami jelentősen magasabb az elemzői prognózisnál.

Profit a felhőben

A Microsoft ezzel párhuzamosan átlépte a 600 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, amire az internetbuborék óta nem volt példa. Ezt a teljesítményt erősen támogatta, hogy a cég számai lenyomták az elemzői várakozásokat,

elsősorban a felhőalapú megoldásoknak köszönhetően.

A vállalat jelentése szerint az első pénzügyi negyedévében a nyereség 6,58 milliárd dollárra bővült, ami részvényenként 84 centnek felel meg. Egy évvel korábban ez 5,67 milliárd (részvényenként 71 cent) volt. A bevétel ezzel együtt 2,2 milliárddal 24,5 milliárd dollárra bővült. Az elemzők előzőleg 71 centes egy részvényre eső profitot, illetve 23,52 milliárd dolláros bevételt vártak.

Egy veterán ébredése

A fenti sztárokhoz képest a veterán Intel némileg különleges helyzetben van. Bár a vállalat számainak bővülése nem olyan látványos, de talán még fontosabb, mint a „fiatalok" teljesítménye. Az Intel ugyanis az elmúlt időszakban profit és bevétel terén egyaránt igencsak küszködött, azonban a mostani adatok arra utalhatnak, hogy a chipgyártó egy új növekedési szakaszba léphet.

Az Intel új korszakot kezdhet Forrás: AFP/Justin Sullivan

A társaság 4,52 milliárdos (részvényenkénti 94 centes) profitról számolt be, szemben az egy évvel korábbi 3,38 milliárdos, részvényenkénti 69 centes eredménnyel. A bevétel ezzel együtt 15,78 milliárdról 16,15 milliárdra bővült az idei harmadik negyedévben. A cég egyébként módosította az egész évre vonatkozó előrejelzését. A friss becslések szerint a megtisztított eredmény részvényenként 3,25 dolláros lehet (plusz/mínusz 5 százalék), míg a bevétel elérheti a 62 milliárdot (plusz/mínusz 500 millió dollár).

Felemás kínai öröm

Miközben az amerikai technológiai óriások számai egyértelműen lenyűgözték a piacokat és az elemzőket, a friss kínai adatok kissé felemásan alakultak. Az ország internetóriása, a Baidu részvénye például közel 9 százalékot csökkent a Nasdaq csütörtöki zárás utáni kereskedése során, miután a vállalat számai összezavarták a befektetőket.

Egyrészt a cég profitja ráduplázott az elemzői várakozásokra (éves alapon 29 százalékkal bővült), a bevétele azonban elmaradt az elemzői prognózistól.

Ezt követően viszont Kína egy igen szép eredménynek örülhetett, mivel pénteken kiderült, az ország ipari vállalatainak nyeresége szeptemberben 27,7 százalékkal bővült éves alapon. Az év első kilenc hónapjában az ipari szektor nyereségei 22,8 százalékkal erősödtek az egy évvel korábbi szintekhez képest, szemben januári-augusztusi 21,6 százalékos növekedéssel.