Óriási üzlet a giccses karácsonyi pulcsi

karácsonyi csúnya pulcsi
HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 21: Celebrities Sport Ugly Sweaters this Holiday Season for Good Causes at Madame Tussauds on November 21, 2016 in Hollywood, California. (Photo by Rachel Murray/Getty Images for Madame Tussauds Hollywood)
Vágólapra másolva!
A karácsony a szeretet ünnepe. Azonban az erre épülő iparág egyre többet és többet hoz a konyhára. A plázákat már november elején ellepik az ünnepre jellemző díszek, a boltokban és vásárokban megnő a tömeg, és fenyőfaárusok jelennek meg az út szélén. Az utóbbi években azonban egy új trend is elindult hódító útjára: a csúnya karácsonyi pulcsik egyre népszerűbbek.
Vágólapra másolva!

Klasszikus hollywoodi filmes fogás, hogy a karácsonyi ajándékozós jeleneteknél a főszereplő kicsomagolja a nagymama meglepetését, és abban egy ízléstelen, karácsonyi mintás pulcsi van. Ami egykoron a filmekben egy olcsó poén volt, az mára komoly iparággá nőtte ki magát.

Ma már egyáltalán nem ciki az ünnepi motívumokkal kötött felsőt viselni, sőt egyes helyeken versenyt űznek abból a barátok vagy kollégák, hogy ki tud ízléstelenebb pulcsit találni.

Madame Tussauds múzeumában a legnagyobb hírességek is karácsonyi pulcsiban pózolnak Forrás: Getty Images for Madame Tussauds Hollywood/Rachel Murray

A mánia odáig durvult, hogy hivatalos napja is van a csúnya pulcsiknak, ez december 15-e. Az őrület elérte például az Alaska Airlines légitársaságot is, ahol úgy ünnepelték ezt a napot, hogy akin ilyen felső volt, annak nem kellett sorban állni a járat gépeinél – írja a Business Insider.

Minden idők legdrágább karácsonyi pulcsiját tavaly mutatták be,

a Tipsy Elves terméke 24 274 Swarowski-kristályból készült 52 munkaóra alatt,

és 30 ezer dollárba kerül – írja az Esquire.

A világ legdrágább karácsonyi pulcsija Forrás: Thipsy Elves

Fontos megjegyezni, hogy ez csak a kereskedelmi forgalomban kapható legdrágább pulcsi, a 2 Chainz nevű rapper 90 ezer dolláros aranyberakásos és gyémántokkal díszített pulcsit kapott.

A GQ szerint a Tipsy Elves 2011-ben indult, és két-három éven belül el szeretnék érni a 100 millió dolláros árbevételt.

A cég indulásakor az 5000 darabos készlet két hét alatt elfogyott.

Természetesen nem minden pulcsi ilyen drága, 25 és 150 dollár (6500 és 40 ezer forint) között azonban elég széles a választék. Az őrület néhány éve indult, azóta nincs olyan valamit magára adó webshop, ahol ne lehetne többfajta karácsonyi pulcsit is kapni.

A boltok elmaradhatatlan terméke lett az ízléstelenségbe hajló felső Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Chris Melzer

A Thesweaterstore.com oldal már tavaly 25 ezer különböző pulcsival jelentkezett.

A csúnya pulcsikra vonatkozó keresések az oldalon 2012 és 2015 között megháromszorozódtak.

Külön alkalmazása is van a csúnya pulcsiknak, a Tinder mintájára készült a The Swipe-a-Sweater applikáció, ahol a tetszik és nem tetszik funkciókat használva lehet nézegetni a felsőket.

A lehetőségek gyakorlatilag kimeríthetetlenek Forrás: AFP/NurPhoto/Romy Arroyo Fernandez

Az UglyChristmasSweater.com oldal növekedése is döbbenetes, 2014-ben 3,5 millió dollár, 2015-ben 4,5 millió dollár,

míg 2016-ban 5,5 millió dollár volt az oldal bevétele

– írja a Fastcompany.com oldal.

Azóta a legnagyobb amerikai sportszervezetek webshopjai is lecsaptak a lehetőségre, az NBA, NFL, NHL és MLB oldalán is óriási keletje van a kedvenc csapatok színeiben pompázó kötött pulcsiknak.

A NFL is árul már giccses karácsonyi pulcsikat Forrás: nfl.com

Ehhez jönnek hozzá még a kiskereskedelmi láncokban kapható giccses pulcsik, amelyek száma már 2013-ban meghaladta a 10 milliót.