Berobbant az új lakások piaca

2017.02.24. 11:26

A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ösnek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: a kiugró növekedés a kínálat és a kereslet jelentős emelkedésének is az eredménye, ugyanakkor még bőven van hova fejlődnie a lakáspiacnak. Már a korábbi negyedéves adatok alapján számítani lehetett a jelentős bővülésre. Az Ingatlan.com adatai szerint mind a kereslet, mind a kínálat fokozatosan nő az új lakások piacán.

Az idei év első két hónapjában már az érdeklődők 23 százaléka keresett új lakást, míg egy évvel korábban arányuk 12 százalék volt.

Az új lakások kínálata egy év alatt 68 százalékkal nőtt. Jelezte: legalább 1-2 évre van szükség, amíg a tavaly kiadott lakásépítési engedélyek többségéből valódi lakások lesznek.

Harmadával ugrott meg az új lakások építése 2016-banFotó: Kiss József - Origo

Kiemelte: az idén folytatódik a lakásépítési kedv, mivel az új lakások iránt továbbra is nagy a kereslet. Az elmúlt években több tízezer új lakás hiányzott a piacról, pedig az amortizációt figyelembe véve éves szinten legalább 20-30 ezer új lakásnak kellene épülnie. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabályozás 2019 végéig biztosít kedvezményes áfát az új lakásokra, utána már 27 százalékra emelkedhet, ez pedig drágulást generálhat. A kedvezményes időszak meghosszabbításával a lakásépítési kedv tartósan magas szinten maradhat.

Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője szerint a következő egy-két évben nagyobb számban piacra kerülő új építésű lakások megjelenése miatt a lakáshitelezési szektorban további jelentős versenyre lehet számítani a bankok között, az egyre kedvezőbb hitelkonstrukciók, az alacsony kamatkörnyezet segíteni fogják mind a használati, mind a befektetési célú adásvételeket. Hozzátette: a termelést építőipari oldalon mind nagyobb mértékben nehezíti a megfelelő munkaerő hiánya.

Meglódult az új lakások építésedreamstime

Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője szerint látványosan megugrott a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) megvásárolható új és használt lakások és családi házak száma. Felhívta a figyelmet: a piacon lévő mintegy 300 kisebb-nagyobb lakásberuházás negyedénél a tervezetthez képest bizonyosan 3-6 hónappal később kezdhetik meg a kivitelezést, további 10-15 százaléknál pedig teljesen bizonytalanná válhat a kezdés az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt. Amennyiben nem sikerül rövid időn belül akár külföldről is több ezer építőipari szakmunkást beállítani, nagyon komoly pénzügyi gondok keletkezhetnek az érintett vállalkozásoknál, hiszen sokuk törleszti a beruházásra felvett hitelt, miközben a lehetséges vevők elfordulnak tőlük.

Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója közölte: bár a lakásépítések óriási lendületet vettek tavaly, az építőiparon belül az épületek építésének volumene 2016-ban a megelőző három évben tapasztalt növekedés után számottevő csökkenést mutatott. A szakember arra számít, hogy folytatódik az újlakás-árak emelkedése a kivitelezési költségek növekedése miatt, ez az idén és jövőre is meghatározó tendencia maradhat. A kivitelezési költségeket a tovább csökkenő kivitelezői kapacitások hajtják fel. Németországban és Ausztriában is sok új lakást építenek, ami nemcsak itthonról, de egész Kelet-Közép-Európából elszívja az építőipari szakmunkásokat – írta.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint idén várható látványosabb felfutása az új lakások építésének, ugyanakkor a kiadott engedélyek száma 2008 óta a legmagasabb. Az előző év a lakásépítők és részben a vásárlók számára jóval kedvezőbb piaci környezetet, látványos könnyítéseket hozott. Az OTP budapesti újlakás-értéktérképe szerint 2016-ban csak a fővárosban 350 új lakásprojekt értékesítése indult el 11 ezer új lakással. A lakásépítők a fővárosi peremkerületekben és a vidéki nagyvárosokban is aktivizálódtak, és az elmúlt évek visszafogott volumenei után újra több száz lakásos beruházások tervei jelentek meg – írta.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint a lakásépítések számának jelentős emelkedése fontos pozitív változás. A lakásállomány megújításához évi 40 ezer lakás felépítése lenne szükséges, így ezt a trendet fontos fenntartani, megerősíteni.

Szeretnék, ha az új lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezményes áfa fenntartására legalább 10 éves szándéknyilatkozatot kapnának, és ha a kormány a csokrendelet fenntartását is vállalná legalább egy szándéknyilatkozattal minimum 10 évig. Szerintük egy kormányzati lakásügyi felelős, kormánybiztos kijelölése is fontos lenne a lakásfelújítási, lakásépítési intézkedések koordinálására.

Az NGM szerint a kínálati oldal erősödését mutatja, hogy 2016-ban a továbbértékesítésre szánt, vállalkozások által épített lakások aránya a korábbi 39 százalékról 50 százalékra emelkedett.Keresleti oldalon az élénkülés jele, hogy 2016-ban 29 százalékkal bővült az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben.

A tárca szerint a lakásépítések száma tovább emelkedik a következő negyedévekben is. Ezt támogatja a kormány otthonteremtési programja, és a novemberi bérmegállapodásnak és az adócsökkentéseknek köszönhetően a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének folytatódó javulása – írták.