Haldoklik a turizmus Egyiptomban

egyiptom üres strand
A picture taken on March 23, 2016 shows empty sun lounges on a beach in the Egyptian Red Sea resort of Sharm el-Sheikh. / AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
Vágólapra másolva!
Az orosz, német és brit turistákat szeretné elsőként visszahódítani az egyiptomi kormány, mert az ország gazdasága szempontjából kulcsfontosságú turizmus továbbra sem tért magához. A Hoszni Mubarak megbuktatása előtti évben még közel 15 millió turista látogatott Egyiptomba, tavaly az első félévben már csak 2,3 millió. 
Vágólapra másolva!

Hiába állították vissza tavaly év végén az Egyiptom számára kulcsfontosságú oroszországi járatokat a Vörös-tengerhez, hiába olcsóbbak az utak a gyengébb egyiptomi font miatt, és hiába kapott erőre a nemzetközi turizmus, továbbra is alig érkeznek külföldiek Egyiptomba.

A héliopoliszi szeméttelepen a napokban talált, valószínűleg II. Ramszesz és II. Széthi fáraókat ábrázoló, felbecsülhetetlen értékű szobrok kapcsán nemzetközi hírügynökségek beszámoltak az egyiptomi gazdaság szempontjából alapvető szektor teljesítményéről, ami lehangolóbb, mint valaha.

Először a Hoszni Mubarak elnök 2011. február 11-i elmozdítása utáni zavargások miatt esett vissza durván a turisták száma, amit a dátum után el is neveztek 11/11-hatásnak.

A héliopoliszi szegénynegyedben a napokban valószínűleg II. Ramszesz és II. Széthi fáraókat ábrázoló szobrokat találtak Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Ibrahim Ramadan

Tény, hogy Mubarak elnökségének utolsó évében még 14,7 millió külföldi érkezett az észak-afrikai országba, a forradalom óta eltelt hat évben azonban a helyzet drasztikusan romlott.

A politikai bizonytalanság és az Iszlám Állam térnyerése mellett két nagy törést kellett elszenvednie a turizmusnak. Egyrészt 2013 nyarán a demokratikusan megválasztott Muhammad Morszi elnök elleni puccs után hetekig tartó zavargások voltak Kairóban és több más egyiptomi nagyvárosban, ami hosszú időre elriasztotta a külföldieket.

A legtöbb turista egyébként a mai napig Oroszországból, Nagy-Britanniából, Németországból és Olaszországból érkezik Egyiptomba, az orosz gazdaság visszaesése és az olasz gazdasági problémák miatt a kereslet tehát amúgy is csökkent. Másrészt a 2015. október végén

a Sínai-félsziget felett felrobbantott orosz utasszállító gép tragédiája után a külföldiek szinte teljesen megvonták a bizalmat Egyiptomtól.

2010 és 2014 között amúgy is megfeleződött a turisták száma, erre tett rá a 224 áldozattal járó terrormerénylet, amelyet az Iszlám Állam egyiptomi szervezete vállalt magára.

Kihalt strand a Vörös-tenger partján Forrás: AFP/Khaled Desouki

Ekkor több ország le is állította a Sínai-félszigetre tartó járatait, kiürültek az egyiptomi szállodák, elsősorban a Vörös-tenger partján fekvő üdülővárosokban. 2015 első félévéhez képest tavaly az első félévben

ismét megfeleződött az országba látogató külföldiek száma.

Az egyiptomi kormány szerint a jelenlegi helyzetben nem reális azt várni, hogy kínai és indiai turistákkal pótolhatják a kiesett forgalmat, ezért sokkal inkább a korábbi piacaik visszaszerzését tűzték ki célul, és elsősorban a kulturális célból az országba látogatókat akarják megszólítani.

Üres bazársor Kairóban Forrás: AFP/Cris Bouroncle

A turizmus szempontjából nézve az „arab tavaszt” követő belpolitikai bizonytalanság másik nagy vesztese Tunézia, ahová ma feleannyi külföldi érkezik, mint 2008 előtt.

A terrormerényletek miatt Törökországba is sokkal kevesebben utaznak, ide tavaly 30 százalékkal kevesebb külföldi érkezett, mint egy évvel korábban, ami kilenc éve a legalacsonyabb szintre vitte le a turizmust.

Hazai utazási irodák idén februárban úgy nyilatkoztak, hogy a magyar turisták közül egyre többen választják ismét az egyiptomi és a tunéziai nyaralásokat, de a számuk még mindig nagyon alacsony.