Csökken a soproni erőmű károsanyag-kibocsátása

erőmű
Poppy blossoms can be seen in a corn field in front of the RWE brown coal power plant Niederaussem near Bergheim, Germany, 3 June 2017. - NO WIRE SERVICE - Photo: Horst Ossinger//dpa
Vágólapra másolva!
Új gőzkazán fog rendszerbe állni az idei fűtési időszakra a soproni erőműben. A korszerűsítési beruházás összértéke 200 millió forint. Az erőmű termelte hőenergiát több mint harminc ipari tevékenységet végző helyi cég használja, de vásárol abból a városi távhőszolgáltató is.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a téli időszak termelése nem múlhat a hőenergia-szolgáltatáson, sem a Sopronban működő sörgyárban, sem más helyi vállalatoknál sem. A soproni erőmű most bejelentett fejlesztése nyomán jobb lesz az ellátás és javul a városi energiaellátása is. A fejlesztés központi eleme egy új gőzkazán üzembe helyezése. Ettől ugyanis csökkenthető az erőműben a tüzelőanyag költség, valamint a szén-dioxid és más káros anyagok kibocsátása.

Nem csak termelés, távfelügyelet is

A soproni erőmű az egyik legfontosabb a nyugati országrészben, energiagazdálkodási, és az ellátórendszer stabilitásának szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

A saját termelés mellett itt működik a győri erőmű, valamint a nyugat-magyarországi szélerőművek távfelügyeleti központja is.

Az októberre megvalósuló beruházás része annak a törekvésnek, amely az erőművek jövőbeni fejlesztési döntéseinél a fenntarthatóságot és a hatékonyságot helyezi a középpontba.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Horst Ossinger

„Ezzel a beruházással is szeretnénk jelezni ügyfeleinknek, hogy együttműködésünk során számunkra a hatékonyság és a fenntarthatóság kiemelkedő szempont.

– mondta Papp András, az erőművet tulajdonló ALTEO elnök-vezérigazgató helyettese.

A 10 MW teljesítményű új soproni gőzkazán nem az első, a fenntarthatósággal és a hatékonysággal összefüggésben megvalósuló beruházás: a zöldenergia-szolgáltó 2016-ban már fővállalkozóként kötött szerződést a TVK-Erőmű Kft.-vel, az ipari üzem területén létesülő modern kazánházra és gőzellátási rendszerre.