NAK: Megnőhet a magyar alma iránti kereslet külföldön is

telialmanapok
Vágólapra másolva!
A magyar almát kisebb aszály-és fagykárok érték, így a magyar étkezési és ipari alma iránt megnőhet a kereslet külföldön is. Betakarítását viszont nehezíti a munkaerő-hiány.
Vágólapra másolva!

Magyarországon augusztusban megkezdődött az almaszüret, ami egészen októberig tart majd. A hazai alma betakarítás rendkívül fontos idén, ugyanis megnőhet a hazai termés iránti kereslet külföldön is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint,

mintegy 500-550 ezer tonna alma várható hazánkban,

melyből 150-200 ezer tonna az étkezési, ennek mennyiségét az esetlegesen elnyúló kánikula negatív irányba befolyásolhatja.

Forrás: Téli Alma Napok

A NAK tanácskozásán elhangzott, hogy magasabbak lehetnek a termelői árak. Ugyanakkor a NAK felhívja a termelők figyelmét arra, hogy ne hagyják megtéveszteni magukat,

az idén várható nagyobb kereslet és jobb termelői árak ellenére az ágazatban folytatódnia kell a szerkezetátalakításnak,

technológiai fejlesztéseknek, a jövőben jelentősen növelni kell az étkezési alma arányát az iparival szemben.

Az ültetvényterületeknek csupán 20-25 százaléka mondható korszerűnek. Emellett pedig a ezt az ágazatot a munkaerő-hiány jelentősen hátrányos helyzetbe hozza. A NAK szerint

a probléma egyik megoldása a közfoglalkozatásban és a szezonális mezőgazdasági munka könnyebb és motivált átjárásban rejlik.

A versenyképességhez pedig jelentős fejlesztésekre van szükség, ehhez a NAK minden szakmai segítséget megad a gazdálkodóknak- áll a NAK közleményében.