Kétoldalú napelemes technológiát kap Bermuda Nemzeti Múzeuma

2017.08.28. 10:14

Hamarosan nem elnyel, hanem termel, méghozzá napenergiából tiszta energiát a misztikum övezte terület névadó szigete. Legalábbis ez valószínűsíthető abból a bejelentésből, miszerint Bermuda Nemzeti Múzeumának épületét, a legkorszerűbb napelemes technológiai megoldások egyikével látják el. Olyan paneleket szerelnek fel, amelyek mindkét oldala képes a napsugarak összegyűjtésére.

Bermuda szigete brit tengerentúli terület, viszonylag nagy önállósággal. A híres-hírhedt Bermuda-háromszög északi csúcsát képezi, az alakzatot a Bermudáról Puerto Ricóig és Miamiig húzható vonal adja ki. A három csúcs közrefogta óceánrésszel kapcsolatban megannyi legenda és történet kering, noha - a rejtélyek iránt rajongók nagy bánatára - egyre valószínűbb, hogy semmi különleges, vagy szokatlan nincs ott. A napsütéses órák száma viszont elég magas ahhoz, hogy megérje a napelemek nagyarányú telepítése. 

A Bermuda-háromszög északi csúcsa nem a rejtélyekkel, hanem a napenergiával hívja fel magára a figyelmetForrás: Pixabay

A villanyszámlától a kulturális örökség védelméig

A bermudai Nemzeti Múzeum elődje az 1974-től 2009-ig működő Tengerészeti Múzeum volt, a hajózás és Bermuda történetét mutatta be igen gazdag kiállítási anyaggal. 2013-tól kibővített feladatkörrel nyitották meg újra, azzal a céllal, hogy a helyi közösség identitását is erősítsék a tárlatokkal.

Hamarosan még többet költhetnek a kulturális örökség védelmére: 194 darab napelemet szerelnek fel a múzeum épületeire, amelyekkel az éves villanyszámla legalább 20 százalékkal csökken.  A múzeum vezetése máris jelezte: a felszabaduló összeget a kiállítások fejlesztésére és a bermudai kulturális örökség megőrzésére fordítják majd.

A panelek a legkorszerűbb technológiával készülnek, mindkét oldaluk képes a napsugarak gyűjtésére. A beruházástól sokat várnak: a napelemek élettartamát legalább 30 évre tervezik, az azokkal megtermelt 

93 megawatt tiszta energia évi 43 tonna károsanyag-kibocsátástól szabadítja meg a klímát. 

Lokális érték és közösségnevelés

A beruházás jelentősége a Bermudán élők számára néhány évtizedes távlatban mutatkozik majd meg igazán. A napelemek felszerelésének azonban a környezetbarátságon túl is van szerepe: a múzeum azt szeretné, hogy a szigeten élő iskolások a kulturális örökséggel együtt tanulnák meg, miért fontos a megújuló energiák hasznosítása, és természetesen azt is, hogyan működik a napelem.

A Nemzeti Múzeum épületeit korszerű nappanelekkel szerelik felForrás: Nmb.bm

A beruházó társaságok és az intézmény vezetése is olyan, különleges és több értéket felmutató beruházásnak tartja a napelemek felszerelését, mely egyszerre hasznosítja a tiszta energiát, csökkenti a káros anyagok emisszióját, és oktató-szemléletformálói jelentőséggel bír a felnövekvő generációk számára.