Annak ellenére, hogy az iparág hihetetlen fontos szerepet tölt be az orvostudományban, a testközvetítőkről nincs nyilvántartás az USA-ban. Sokan a névtelenség álarca mögé bújva működhetnek, csendben bonyolítják üzleteiket, és úgy kezelik a holttesteket, mintha alkatrészek lennének.

Interjúkkal és szabadon hozzáférhető nyilvántartások segítségével a Reuters az elmúlt öt évben azonosított 34 testközvetítő ügynökséget Amerikában – ebből 25 volt nyereséges. Csaknem három év alatt, egy profitorientált ügynök legalább 12,5 millió dollárt szerezhet a testrészek üzletéből – tartalmazza a Reuters hamarosan megjelenő tanulmánya.

Mivel csak négy állam követi nyomon a felajánlott testeket és az értékesítést, ezért nehéz igazán megbecsülni a testrészek piacát. De ennek a négy államnak – New York, Virginia, Oklahoma és Florida – az adatai szabadon tanulmányozhatók.

A Reuters számítása szerint 2011 és 2015 között a közvetítők legalább 50 000 testet fogadtak el, és több mint 182 ezer testrészt forgalmaztak.

A testek és testrészek ára ingadozik a piaci szükségletek szerint: általában egy testközvetítő eladhat egy adományozott emberi testet körülbelül 3 és 5 ezer dollár között, de volt időszak amikor 10 ezer dollárt is elkértek. Általában hat részre osztják a holttestet, hogy minél több megrendelő igényét elégítsék ki – egy fej 500, egy láb 350, míg egy gerinc 300 dollárba kerül.

IllusztrációForrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

A Reuters 62 olyan temetkezési vállalkozót azonosított, amelyek kölcsönösen előnyös üzleti megállapodást kötöttek testközvetítőkkel. A temetkezéssel foglalkozó cégek biztosítják ugyanis a hozzáférést a potenciális donorokhoz. Viszonzásul a testközvetítők fizetik a temetkezés költségeit, ami 300 és 1430 dollár között mozog az ügynökök és a bírósági nyilvántartások szerint.

2004-ben a szövetségi egészségügyi központ felszólította az amerikai kormányt, hogy szabályozza az iparágat – sikertelenül.

Azóta több mint 2357 testrésszel – ami legalább 1638 halottól származik – éltek vissza, vagy történt kegyeletsértés Amerikában.

A testközvetítők cégméretüket tekintve kicsik, inkább csak családi vállalkozások, a vezetők szakértelme, hozzáértése pedig igen-igen eltérő .