Vágólapra másolva!
Alaposan megizzadnak azok a nyomozók, akiket a hatóságok az illegális fegyverbiznisz vagy a tiltott kereskedelem elleni küzdelemben vetnek be. De az ENSZ Észak-Koreával foglalkozó szakértői csoportjának helyzete sem egyszerű akkor, amikor a latorállam finoman szólva is kérdéses pénzügyi tranzakcióit kell feltárniuk. Kim Dzsongun diktatúrája kimeríthetetlen kreativitással lavíroz azért, hogy enyhítsen az országot sújtó szankciók jelentette gazdasági nyomáson. Abban azért a szakértők nagyjából egyetértenek, hol szeretnek az elnök emberei a legjobban pénzt mosni.
Vágólapra másolva!

A Hongkong forgalmas üzleti negyedében, a Wan Chaiban álló Easey Commercial Building épülete teljesen átlagos irodaház. A 21. emeletén, a 2103-as számú szobában azonban egy olyan vállalat székhelye van, amelyet az ENSZ a közelmúltban azzal vádolt meg, hogy tevékenységével megsérti az Észak-Korea elleni szankciókat.

Rögtön két módon is.

Hongkong forgalmas üzleti negyedében Észak-Korea hatalmas bizniszt folytat, igaz, lényegében illegálisan Forrás: Origo//CNN

A gyanú szerint a Unaforte Limited Hong Kong nevű cég közreműködik abban, hogy az észak-koreai rezsim pénzhez jusson,

amelyet nukleáris fegyverkezési programjára fordíthat.

Másrészt a vállalat hozzásegíti a diktatúra vezetőit ahhoz, hogy leginkább rongyrázósnak nevezhető életvitelt folytathassanak luxusautókkal és más, a legtöbb észak-koreai számára elérhetetlen javakkal körülvéve.

Állam az államban

A CNN összeállítása és az ENSZ-jelentések mind arra hívják fel a figyelmet, hogy Észak-Korea hosszú évek alatt kiterjedt kereskedelmi hálózatot épített ki a világban. Ennek célja, hogy fedőcégek sokaságával és egyes külföldi országok vállalatainak közreműködésével benne maradhasson a globális pénzügyi rendszerben. Ahogy az Origo is bemutatta, az elzárt országnak létfontosságú a keményvaluta ahhoz, hogy fegyverkezési programját folytathassa, gazdasága pedig elkerülje a fenyegető összeomlás rémét.

Hongkong Wan Chai kerülete: itt sokkal kevesebbet kérdeznek a cégek alapításakor Forrás: Shutterstock

Nehéz pontos képet alkotni arról, milyen volumenben folytat lényegében pénzmosásnak számító tevékenységeket Észak-Korea külföldön.

Az biztosnak látszik, hogy a brit fennhatóság alá tartozó Brit Virgin-szigetek mellett Hongkong az egyik legfontosabb bázisa Észak-Koreának.

Az elemzések szerint ennek az lehet a legfontosabb oka, hogy Hongkong, bár visszakerült Kínához, megőrzött valamennyit országon belüli különleges státuszából. A gazdasági életet keretek közé helyező szabályokon nem sokat változtattak, így a bürokratikus környezet nem nehezíti a vállalkozások életét. Az imént említett cég példája pedig nem egyedi. Az irodaházban székhelyszolgáltatás üzemel, és ettől a ponttól kezdődően

jóval nehezebb bármilyen ellenőrző vizsgálatot egyáltalán lefolytatni, kapcsolatba lépni a gyanús tranzakciókat folytató cégekkel.

A hírbe hozott vállalat 2103-as számú irodája még legalább két másik cégnek is székhelye - papíron.

Ennek a helyzetnek kialakulásáról a szabályozás tehet: Hongkong 1997-es kínai visszacsatolásakor az „egy ország, két rendszer" elv lépett életbe. A brit gyarmati időkben ott érvényesülő, nagyobb szabadságot biztosító szabályozás jelentős része megmaradt, és ez jó lehetőséget ad Észak-Koreának és más tilosban járóknak.

Történelmileg nézve globális és regionális kereskedelmi központnak is számít, ahol sokkal kevesebbet kérdeznek és kevesebbet szabályoznak, mint mondjuk Pekingben – mondja Hugh Griffiths, aki az ENSZ Észak-Koreával foglalkozó szakértői csoportjának tagja. Griffiths azt is jelezte,

Hongkongban működnek Észak-Korea külföldre telepített vagy az országhoz köthető vállalatai közül a legnagyobbak.

Ezek között számos fedőcég van, amelyet a valódi tevékenység elrejtésére hoznak létre.

A Hennessy Road, Hongkong üzleti negyedében, ahol legalább egy cég biztosan van, amely gyanús ügyletbe bonyolódott Észak-Koreával Forrás: Shutterstock

Az Unaforte példája mutatja, mennyire könnyű Hongkongban elrejtőzniük azoknak, akik az árnyékban szeretnék tevékenységüket folytatni. Ugyan a vállalat cégadatai nyilvánosak – ez az ottani szabályok szerint sem lehetne másként –, tulajdonosaként egy magánszemély van megjelölve. A tulajdonos adatai közül egyedül a Dominikai Köztársaságban kiállított útlevelének száma ismert. Sehol egy telefonszám vagy egy kapcsolatfelvételi lehetőség az illetőhöz.

A tapasztalatok azt mutatják, a Kína egyik legértékesebb területének számító Hongkong mostani adminisztrációja egyszerűen nincs felkészítve arra, hogy megálljt parancsoljon a kiskapukat keresőknek.

Olcsón és hamar lehet ott céget alapítani, és az egykori gyarmaton burjánzanak a cégeknek ajánlott kihelyezett székhely-, könyvelési és egyéb szolgáltatások. A C4ADS, egy washingtoni székhelyű nonprofit elemző társaság úgy számolt,

2016-ban 160 olyan vállalat működött Hongkongban, mely Észak-Korea érdekeit fedőcégként képviselte.

A cikk második oldalán arról olvashat, a tiltott kereskedelmi kapcsolatok nem csak a fegyverbizniszt jelentik Észak-Koreával kapcsolatban, így a nemzetközi közvélemény számára más is aggodalomra adhat okot.