Megjelent az év egyik legfontosabb közgazdasági könyve

Könyvbemutató György László Pogátsa Zoltán
Vágólapra másolva!
A közgazdaságtan missziója az emberhez méltó életkörülmények megteremtése, nem pedig kizárólag a növekedés támogatása, ez a fő üzenete György László Egyensúlyteremtés – A gazdaságpolitika missziója című, a napokban megjelent kötetének. A Századvég vezető közgazdásza a neoliberális diktatúrák utáni időszakot, és a magyar gazdaságpolitika lehetséges irányait vette górcső alá.
Vágólapra másolva!

Korunk legfontosabb globális és hazai gazdasági problémáit, illetve az azokra adható lehetséges válaszokat fogalmazza meg György László Egyensúlyteremtés – A gazdaságpolitika missziója című legújabb kötete. A Századvég Kiadó gondozásában megjelent könyv bemutatja,

miként érdemes tovább haladni a tőke és a munka, illetve a hazai és a külföldi tulajdon megbomlott egyensúlyának visszaállításában,

valamint, hogy mi lehet a magyar gazdaságpolitika sikerének kulcsa.

Mi akadályoz meg minket abban, hogy a gazdaságpolitika misszióját beteljesítsük, azaz megteremtsük az emberhez méltó, lehető legjobb életkörülményeket? – ez a kötet alapvető kérdése György László szerint.

György László, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza Forrás: PT/Tomipurger.Com

A Neumann János Egyetem docense a könyv bemutatóján úgy fogalmazott, hogy mindez nem egyszerű feladat, de épp ez szép benne: a gazdaságpolitika a lehetőségek és a korlátok közötti egyensúlyozás művészete. Kiemelte, hogy

– mondta a vezető elemző.

György László szerint mindez nem meglepő, mert

a neoliberális ideológia úgy tartja, hogy a gazdaságpolitika célja kizárólag a növekedés támogatása, de az egyenlőtlenségek nem számítanak.

A neoliberalizmus épülete repedezik, „mert a teljes gazdasági szabadságot hirdető filozófia" mindig a szabadságot leginkább kihasználni tudó, domináns alkupozícióban lévő hatalmi-gazdasági csoportok érdekeit szolgálja" – fogalmazott a docens.

Forrás: PT/Tomipurger.Com

A Századvég vezető közgazdásza rámutatott, hogy a jelenlegi magyar gazdaságpolitika ezt ismerte fel, amikor

a tőkejövedelmeket és a multinacionális vállalatokat is bevonta a közös teherviselésbe.

Ennek köszönhetően a magyar gazdaságpolitika 2011 óta a GDP három százalékának megfelelő összeget, évi mintegy 1000 - 1100 milliárd forintot csoportosít át a tőkétől a bérből és fizetésből élő családoknak – tette hozzá.