Rekordfizetéssel lepte meg magát az Apple vezére

Apple, Iphone 8, bemutatás
Apple CEO Tim Cook speaks about the new iPhone X during a media event at Apple's new headquarters in Cupertino, California on September 12, 2017. / AFP PHOTO / Josh Edelson
Vágólapra másolva!
Az Apple igen sikeres üzleti évet zárt októberben. Most az is kiderült, hogy a vállalat vezérigazgatója, Tim Cook mennyi pénzt kapott azért, mert a vállalat bevételei jól alakultak.
Vágólapra másolva!

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook igencsak sikeres évet zárt,

miután 74 százalékkal növekedett a fizetése a tavalyihoz képest.

Bár az emelés durvának tűnik, a plusz pénz mennyisége indokolt. Ennek oka, hogy a tavalyi év azon kevés esztendők egyike volt, amikor csökkentek az Apple bevételei.

Cook alapfizetése 3,06 millió dollár.

Ehhez jött hozzá idén 89,2 millió dollár részvényosztalék, sőt az Apple vezérének a szerződésében további ösztönzők is szerepelnek, amelyek teljesülése esetén további pénz üti a vezér markát – írja a Bloomberg.

Tim Cook az iPhone X bemutatóján Forrás: AFP/Josh Edelson

Mivel az Apple jó üzleti évet zárt, ezért Cook további 9,33 millió dollárt kapott, így az éves fizetése összesen 102 millió dollár lett.

Ez átszámolva 26,5 milliárd forint.

Nem csak Tim Cook nyert óriásit azon, hogy idén az Apple sikeres volt 2017-ben, hanem a vállalati hierarchiában őt követő öt vezető is.

Ők fejenként 3,11 millió dolláros bónuszt kaptak.

Érdemes megemlíteni, hogy az Apple részvények után járó jutalék mértékét a részvények teljesítményéhez kötik, ez eltérő gyakorlat a többi céghez képest, ahol jellemzően közgyűlés határoz a részvényosztalék mértékéről.

Nagy sikert várnak az idei két modelltől Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/David Mareuil

Az Apple taktikája azért okos, mert így ösztönzi a cég vezetését a jobb teljesítmény elérésében.

A kaliforniai vállalat részvényeinek értéke az üzleti évben 39 százalékkal emelkedett,

ez kétszer akkora, mint az S&P 500 kosárban szereplő vállalatok átlagos növekedése.

Fontos megjegyezni, hogy az októberben lezárt üzleti év eredményeiben nem szerepelnek az Apple új zászlóshajójának számító iPhone X értékesítései. Az új telefontól az elemzők a bevételek emelkedésének gyorsulását remélik.