Kiderült, mi az elmúlt 150 év legjobb befektetése

Drog, drogkartell
HOLLYWOOD, FL - MARCH 18: Stacks of money are seen in what is being called a first-of-its-kind exhibit of five million dollars in cash at the Seminole Hard Rock Hotel & Casino on March 18, 2009 in Hollywood, Florida. The display consists of $100 bills encased in a 1,300-pound, custom-made $90,000 bullet-resistant Lexan showcase. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mióta a kapitalizmus megszületett, a befektetők próbálják megtalálni a legjobb befektetési formát. Mindenki más eszközre és módszerre esküszik, azonban most egy nemzetközi tanulmány a legfejlettebb országokat vizsgálva kinyomozta, hogy mi volt az elmúlt 150 év legjobb befektetése.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere mindig előszeretettel osztja meg befektetési tippjeit. A guru az amerikai részvénypiacra esküszik, szerinte teljesen mindegy, hogy milyen válság van, hosszú távon nem lehet melléfogni a részvényekkel.

Ennek az állításnak járt utána most három intézmény, amelyek azt a kérdést tették fel,

hogy mi volt ez elmúlt 150 év legjobb befektetési kategóriája.

A California-Davis Egyetem, a német Bonni Egyetem és a német központi bank (Deutsche Bundesbank) közös tanulmánya a világ 16 legfejlettebb országát vizsgálta az 1870-től 2015-ig terjedő időszakban négy befektetési kategóriában. Ezek a következőek:

  • Részvények
  • Ingatlanok
  • Kötvények
  • Állampapírok

Teljesen nyilvánvaló, hogy mindegyik kategóriának megvannak a maga előnyei és hátrányai, valamelyik alacsony, de biztos hozammal kecsegtet, míg mások jelentősen ingadoznak, de így is magukban hordozzák a magas profit lehetőségét.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Joe Raedle

A 123 oldalas tudományos tanulmány készítői büszkén hangsúlyozzák, hogy

ez az adatgyűjtés a maga nemében egyedülálló, és soha korábban senki nem próbálkozott hasonlóval.

A kutatás végeredménye szerint a két legjobb befektetés az ingatlan és a részvény.

Míg az ingatlanbefektetések valamivel évi 7 százalék hozam felett teljesítettek (7,05 százalék), addig a részvények valamivel elmaradtak ettől a szinttől (6,89 százalék). Fontos megemlíteni, hogy ezek az inflációs hatással korrigált éves hozamok.

Tehát a versenyt kevéssel ugyan, de az ingatlanok nyerték.

További előnye ennek a formának, hogy fele olyan kockázatos, mint a részvény, és csak alig rizikósabb, mint a kötvény – írja a Quartz.

A tanulmány legfőbb megállapítása, hogy ezzel sikerült megcáfolni azt a közhiedelmet, hogy a kockázatos eszközök nagyobb hozammal bírnak hosszú távon, mint a biztonságos, konzervatív eszközök.

Az ingatlan nyerte a versenyt Forrás: Wikipédia

Persze a kép korántsem ilyen egyértelmű, vannak országok, ahol a mérleg nyelve a részvények felé billen. Míg Franciaországban az ingatlanok magasan verték a részvényeket, addig az Egyesült Államokban vagy Olaszországban utóbbi volt a nyerő.

Olyan tényezők is befolyásolták a hozamokat, mint mondjuk a második világháború, az olajválság vagy a gazdasági világválságok.

Érdekesség az is, hogy rövidebb időtávot vizsgálva (1980-tól) már a részvények verik az ingatlanokat. Ekkor a 16 országot tekintve 10,7 százalékos a részvények átlagos éves hozama, míg az ingatlanoké 6,4 százalék.

1980 óta a részvény a nyerő 123RF

A kutatás bár nagyon alapos, de megvan a maga korlátja, mert például az országok eltérő adózásával nem számol,

de az elemzők szerint ennek nincs nagy hatása a tanulmány fő megállapításaira.

A szerzők végső tanácsa azoknak, akik biztonságos és jövedelmező hosszú távú befektetést keresnek, hogy több különböző ingatlanpiaci holding részvényeit vásárolják meg.