Egyre optimistábbak a magyarok a pénzügyeiket illetően

2018-as előrejelzés - Házépítés, lakásvásárlás, felújítás malacpersely pénz spórolás megtakarítás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt három évben jelentősen javult a magyarok fizetőképessége és ezzel párhuzamosan megtakarítási lehetőségeik is. Ennek következtében a magyarok egyre bizakodóbbak pénzügyi és gazdasági helyzetüket illetően.
Vágólapra másolva!

2015 és 2017 között folyamatosan nőtt azon magyar válaszadók aránya, akik úgy érzik, hogy javul az ország gazdasági helyzete, így a tavalyi év végén már alig maradt el a magyar adat az európai átlagtól, derül ki az Intrum kutatásából.

Az adatok alapján nemcsak az ország gazdasági állapotának változását, de a saját gazdasági helyzetüket is bizakodóan szemlélik a válaszadók.

2015 és 2017 között két és félszeresére nőtt azok aránya, akik szerint a pénzügyi helyzetük egyre jobb,

ezzel a magyar adatok megfelelnek az európai átlagnak. Ugyanakkor jelenleg majdnem minden második magyar úgy érzi, reális esélye van jelentősen javítani jelenlegi gazdasági helyzetén, míg 2015-ben csak a honfitársaink negyede vélte így.

Közel minden második magyar állítja, hogy reális esélye van saját gazdasági helyzetén jelentősen javítani és minden második magyar havi szinten spórol is Forrás: Shutterstock

A magyarok egyre nagyobb figyelmet fordítanak számláik időben történő befizetésére.

A vonatkozó időszakot vizsgálva az európai arány közel változatlan, miközben Magyarország felzárkózott: 2015-ben még csak minden harmadik ember gondolta fontosnak a számlák időben történő kiegyenlítését, addig 2017-ben már minden második ember vélekedett így.

Az elmúlt évek növekvő pénzügyi stabilitását mutatja, hogy a hazánkban egyre többen képesek egy nagyobb összegű kiadást finanszírozni kölcsön felvétele nélkül:

a magyarok 42 százalékának nem jelent gondot egy nagyobb összegű (fél havi fizetésnek megfelelő) kiadás.

E mellett nőtt a rendszeresen megtakarítók száma is hazánkban, a tavalyi évben a megkérdezettek 52 százaléka állította, rendszeres tesz félre havonta, ami 10 százalékponttal magasabb, mint 2015-ben volt.