Gazdasági válság lehet a dél-afrikai vízhiányból

Aerial view of Capetown sumptuousness luxury wealth SEA AFRICA AERIAL VIEW South Africa prosperity affluence
Aerial view of parts of Capetown with the harbour, the Victoria and Albert Waterfront, Table Mountain, Signal Hill, Lion's Head, the Cape Town Stadium and the Green Point district (l-r) - March 2016 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Komoly gazdasági károkat okozhat a vízhiány Dél-Afrikában, ahogy az ország egyik legfontosabb városának számító Cape Town vízkészletei szinte teljesen kiürültek. Sokak szerint ráadásul a városvezetés csak későn lépett, amivel tovább növelte a kockázatokat.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai Fokváros és régiója hamarosan eljut az úgynevezett „nulladik napig", vagyis a vízkészlet kritikus kiapadásáig, ahogy a területet még soha nem mért szárazság sújtja. A „nulladik nap" azt az állapotot jelöli, amikor a tározók elérik a 13,5 százalékos kapacitás-mélypontot, aminek következtében el kell zárni a csapokat, a 4 milliós lakosságnak pedig el kell kezdenie sorban állni a vízért – írja a CNBC. A jelenlegi várakozások szerint ez a pillanat július 15-én várható, de egyesek szerint akár már áprilisban is bekövetkezhet.

Jelenleg Fokváros lakosságának napi vízfogyasztását 50 literre korlátozták, de a helyzet annyira súlyos, hogy a luxusszállodákból eltávolították a fürdőkádak dugóit, hogy meggátolják a vendégeket a túlzott vízhasználatban. Ezzel együtt folyamatosan növekvő díjakat vetettek ki a vízfogyasztásra.

Gazdasági vészhelyzet

A borzalmas társadalmi hatások mellett a vízhiány súlyos gazdasági problémákat is okoz. Az ország jegybankja hivatalosan azt közölte, hogy

a szárazságot egyelőre nem kalkulálták bele az idei gazdasági előrejelzésükbe, mivel annak pontos következményeit rendkívül nehéz fölmérni.

Mindazonáltal a központi bank hangsúlyozta, figyelemmel követik a folyamatokat.

Bár Fokvárosban csökkenteni kell a fogyasztást, de a városvezetés nem akarja bedönteni a helyi gazdaságot – mondta Ian Neilson, a város polgármester-helyettese, aki a vízellátásért felelős biztosságot is vezeti. Nagyon fontos, hogy biztosítva legyen az üzleti élet működése – tette hozzá Neilson.

Vízért állnak sorba az emberek egy forrás táplálta kifolyónál Fokváros közelében Forrás: AFP/Rodger Bosch

Az üzleti élet támogatása egyébként is kiemelt fontossággal bír Dél-Afrika egészét tekintve. Az ország új elnöke, Cyril Ramaphosa egyik legfőbb feladata ugyanis az, hogy beindítsa a gyengélkedő dél-afrikai gazdaságot, amely 2017 harmadik negyedévében, éves alapon, csupán 0,8 százalékkal bővült. Dél-Afrikában ráadásul hírhedten magas a munkanélküliség – a tavalyi negyedik negyedévben 26,7 százalékra emelkedett a mutató.

A fiatalok munkanélküliségi aránya Fokvárosban még ennél is magasabb, a hivatalos adatok szerint 31,7 százalékos.

A város szélesebb régiójának (Nyugati Fokföld) gazdasága elég fontos, mivel nagyjából 13 százalékos részesedéssel bír az ország teljes tortájából. Ez azt jelenti, hogy ha a térség GDP-növekedése 1 százalékos csökkenést szenved el, az nagyjából 0,13 százalékkal foghatja vissza az országos gazdasági bővülést – mondta Rian le Roux, az Old Mutual befektetési cég dél-afrikai stratégája.

Mindazonáltal ez az összefüggés nem ennyire egyértelmű, mivel egy olyan természeti válsághelyzetről van szó, amely különböző módon érinti az ország egyes térségeit. Mi több, egyes iparágakat még élénkíthet is a szárazság – tette hozzá a szakember.

Egyre súlyosabb gazdasági károkhat okozhat a fokvárosi szárazság Forrás: AFP/David Forman

A vízhiány mögött álló egyik társadalmi-gazdasági tényező az országon belüli migráció. Ahogy ugyanis tömegek költöznek el a vidéki térségekből a városokba,

a Dél-Afrika második legnépesebb településének számító Fokváros lakossága 2,6 százalékkal nőtt 2001 és 2011 között.

Az új lakosok kezelése pedig egyre nehezebb a városvezetés számára – jelezte Neilson. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a legnagyobb ellenzéki párt által irányított Fokvárosban kemény kritikák érik a városvezetést. Egyesek szerint ugyanis túl későn kezdték el a vízkorlátozást, mivel már akkor életbe kellett volna léptetni a limiteket, amikor évekkel ezelőtt nem sikerült megfelelően feltölteni a tározókat – mondta le Roux.

Kockázatos szektorok

A vízhiány gazdasági hatásai azonban már most is érzékelhetők.

A Fokváros környéki világhírű bortermelés már így is 20 százalékkal zsugorodott.

Ezzel párhuzamosan a gyümölcs- és zöldségtermesztés éves alapon szintén 15 százalékos gyengülést szenvedett el, ahogy a termelők kevesebb növényt tudtak csak ültetni.

Egyelőre súlyos élelmiszerválság még nem fenyegeti Fokváros lakosait, mert az ország más területeiről kapnak gabonát. További szerencse, hogy a tavalyi igen kedvező termés egyelőre képes volt ellensúlyozni a szárazság következtében fellépő élelmiszerár-inflációt. Azonban a szakértők szerint még egy csapadékban gazdag tél sem oldaná meg végleg Fokváros problémáit. Világos, hogy a városnak tartós életmódváltásra van szüksége a fenntartható jövőhöz.