Nem kapnak béremelést a húsipari dolgozók

hentes hús húsipar
Budapest, 2013. szeptember 30. Egy hentes húst szeletel egy Vörösvári úti húsüzletben Budapesten 2013. szeptember 30-án. Más üzletekben előfordulhat, hogy a tőkehús szeleteléséért, vagy darálásáért 50 forintot számolnak fel. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha nem segítenek a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában - nyilatkozta Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Világgazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A szakszervezeti vezető a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a munkavállalói érdekképviselet

12 százalékos bérfejlesztést kíván elérni,

ám az ágazat munkaadói arra hivatkoznak, hogy már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent, nemhogy az ennél nagyobb összeget keresők fizetésének emelése. A húsipari cégek zöme 1-3 százalékos nyereségkulcsot ér el.

Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multik árpolitikájára (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Marjai János

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a

kereskedelmi áruházláncok hallani sem akarnak arról, hogy a termékekért többet fizessenek,

a húsipari munkáltatók szerint pedig már a termelékenységet és az eredményességet veszélyeztetné, ha ebben a helyzetben számottevő béremelés valósulna meg. Jelezte, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multik árpolitikájára.

Ráadásul az áruházláncok elszipkázzák a munkaerőt a húsiparból, amely eleve munkaerőhiánnyal küszködik. Szakértői becslések szerint kétezer ember is hiányozhat az ágazatból, ami a munkavállalók mintegy 20 százaléka - húzta alá a szakszervezet vezetője.