Indul az utolsó roham egyes vállalati fejlesztési pénzekért

könyvelő , könyvelés
Vágólapra másolva!
Országosan már csak két innovációs pályázatra jelentkezhetnek a vállalatok fejlesztési projektekkel – várhatóan több nem is lesz ebben az uniós ciklusban.
Vágólapra másolva!

A fővárosra és Pest megyére vonatkozó 2018-1.1.2-KFI pályázat feltételei viszonylag lazák, így túljelentkezés várható.

Pályázóként 600 millió forintot is el lehet nyerni.

A vidéki GINOP 2.1.2. pályázat viszont túlságosan szigorú előírásokat tartalmaz, ezért a 120 milliárd keretösszeget a mai napig nem sikerült szétosztani. Ennek következtében az eredeti, februári beadási határidőt kitolták május végéig.

Bár ezen kívül több innovációs pályázat is elérhető, amiről lejjebb szólunk, de a Via Credit pályázati tanácsadó közleménye alapján előbb a fenti két pályázat részleteit ismertetjük.

I. Budapest és Pest megyére vonatkozó pályázat

Május közepéig van nyitva a központi régióban az Innovációs Hivatal (NKFIH) által kiírt Kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása; 2018-1.1.2-KFI innovációs pályázat, amiben a vállalkozások mérhetik össze magukat. Ennek során innovációra, innovatív fejlesztésre lehet támogatást igényelni. A teljes keret 20 milliárd forint és az eddigi tapasztalatok alapján legalább két-háromszoros túljegyzés várható.

Az uniós ciklus két, nyitva maradt pályázatán pályázónként akár többszáz milliót is lehet nyerni Forrás: 123RF

II. Pest megyén kívülre vonatkozó pályázat

Nem ez a helyzet a konvergencia régióban már lassan másfél éve elérhető GINOP-2.1.2. innovációval kapcsolatos pályázattal.

Bár akár 500 milliós támogatást lehet kapni egy jó ötletre,

a szabályok olyan mértékig szigorodtak, hogy a pályázók a mai napig nem tudják lejegyezni a felkínált 120 milliárdos keretet. Eddig összesen 500-an jelentkeztek 82 milliárd forint támogatási összegre, amiből április közepéig 33 nyertest hirdettek. Korábban többször is meghosszabbították már ezt a kiírást, a mostani legutolsó beadási határidő május 31.

A GINOP-2.1.2. innovációs pályázatban a büdzsé harmada költhető csak beruházásra. Nagyobbrészt a pályázóknak bérekre és alapanyagokra kell fordítaniuk a költségeiket. Ezen kívül a leírás szabályozza a projektre elkölthető munkabérek összegét is, viszonyítva a pályázó beszámolójában szereplő összegéhez. Így lényegében a kisebb bérből, kisebb létszámból dolgozó vállalkozások már az elején ki is esnek.

Az NKFI Hivatal a Via Credit közleményének megjelenése után arra hívta fel a figyelmet, hogy ennél a kettőnél jóval több innovációs pályázat nyitott a kis- és középvállalkozások számára és újabb felhívások meghirdetése is várható.

Innovációs pályázatok az uniós források felhasználását követően is pályázhatóak lesznek, ugyanis hazai forrásból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) a Kormány által elfogadott éves programstratégia alapján, az uniós költségvetési ciklustól függetlenül évente jelennek meg kutatás-fejlesztési és innovációs felhívások. Vállalkozások innovációs tevékenységének támogatására 2018-ban 30 milliárd forint keretösszegű pályázatot jelentett meg a Hivatal az NKFI Alapból.

Több uniós pályázaton nyerhető vissza nem térítendő forrás:

  • jelenleg is pályázható Innovációs voucher (GINOP 2.1.4) felhívás, amelyből innovációs szolgáltatásokra nyerhető támogatás,
  • szintén pályázható a vállalkozások szellemitulajdon-védelmi eljárásait támogató Iparjog (GINOP 2.1.3) felhívás, valamint
  • várhatóan ősztől ismét pályázható lesz az ún. adaptív innovációs felhívás (GINOP 2.1.8) is, amely 17 milliárd forint keretösszeggel nyílt meg először ősszel, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására új innovatív megoldások bevezetésében.

A hitellel kombinált támogatási konstrukció mellett, továbbra is elérhetőek a támogatott pénzügyi konstrukciók:

  • a vállalati K+F hitel konstrukció 30 milliárd forintos keretösszeggel,
  • valamint a kockázati tőke-programok, három felhívás keretében összesen mintegy 100 milliárd forint keretösszeggel.

Ezek mellett, elérhetőek innovációs források az Európai Bizottság Horizont 2020 programjából is. A nyílt nemzetközi versenyben közvetlenül Brüsszelből pályázható kutatási, fejlesztési és innovációs keretprogram felhívásaira évi 30 ezer projektjavaslattal pályáznak az európai kutatók, fejlesztők. Eddig több mint 50 milliárd forintot nyertek el a hazai intézmények, vállalkozások az unió, a Horizont 2020 programban.